- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (01.07.2014, 18:59)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: William Shakespeare, motivul insultelor cu privire la simptomele bolilor de piele
Celebrul dramaturg englez William Shakespeare a fost subiectul unui studiu al cercetătorilor britanici, care au analizat limbajul folosit de scriitor în textele sale, pentru a stabili dacă acesta este "responsabil" pentru insultele cu privire la simptomele bolilor de piele.
Urmărește
501 afișări
William Shakespeare, motivul insultelor cu privire la simptomele bolilor de piele - studiu
William Shakespeare a fost un maestru al insultelor, în special în ceea ce priveşte felul în care arătau personajele pe care le-a conturat, informează dailymail.co.uk.
De la "aluniţe murdare şi semne care deranjează privirea" până la "gâlmă de ciumaţi, buboi umflat în sângele-mi bolnav", dramaturgul avea un limbaj ascuţit atunci când se referea la imperfecţiunile fizice.
Şi în prezent, la sute de ani de când a devenit celebru, traseul bine conturat de Shakespeare este blamat, pentru că s-a creat un stigmat dureros pentru milioane de oameni care suferă de boli de piele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
William Shakespeare a fost subiectul unei noi cercetări, ale cărei rezultate au fost prezentate în timpul conferinţei anuale a Asociaţiei dermatologilor britanici.
Astfel, cercetători din Nottingham, Leicester şi Derby au analizat limbajul lui Shakespeare şi şi-au dat seama că acesta reflecta obsesia elisabetană pentru un ten perfect, fără pete.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că dramaturgul, fiind cel mai cunoscut scriitor englez din toate timpurile, ar putea alimenta stimatizarea din jurul bolilor de piele.
De exemplu, regele Lear o descrie pe fiica sa Goneril drept "buboi umflat în sângele-mi bolnav". De asemenea, în "Henric al IV-lea", partea I, un bărbat cu nasul roşu este descris drept "cavalerul lămpii care arde", care poartă "felinarul de la pupă".
Multe dintre bolile din acea perioada implicau leziuni şi inflamaţii ale pielii, aşa că imperfecţiunile tenului erau văzute ca un semnal pentru maladiile contagioase, a spus Catriona Wootton, dermatolog la Queen's Medical Centre din Nottingham.
Astfel, cercetătorii spun că în opera lui Shakespeare pot fi întâlnite mai multe exemple de acest tip şi susţin că succesul său a dus la consolidarea stigmatizărilor din jurul bolilor de piele.
"Este interesant de observat că o mare parte din stigmatizările din epoca elisabetană privind deformările provocate de bolile de piele persistă şi astăzi", a declarat Nina Goad, de la Asociaţia dermatologilor britanici.
De-a lungul ultimilor ani, dermatologii au încercat să abordeze efectele pe care acest lucru îl poate avea asupra pacienţilor.
Cu toate acestea, în prezent, sunt multe exemple în filme şi în literatură unde malformaţii vizibile sunt folosite pentru a exprima josnicia şi răutatea.
"Nimeni nu sugerează să îl edităm pe Shakespeare, dar poate ar trebui să ne asigurăm că noile filme şi cărţi nu consolidează acest stereotip", au mai spus cercetătorii.
Totodată, profesorul Michael Dobson, director la Birmingham University's Shakespeare Institute, este de părere că doar ideea de a sugera că Shakespeare este de vină pentru stigmatizarea bolilor de piele este ridicolă. "Există vreun scriitor în istorie care să fi sugerat vreodată că simptomele bolii de piele sunt atractive?", a declarat Dobson pentru The Independent.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe