Un pas înainte în depistarea autismului la copii: Rolul jucat de inteligenţa artificială în identificarea timpurie a cazurilor

  • Inteligenţa artificială ar putea ajuta experţii să identifice copiii mici care ar putea fi autişti, au declarat cercetătorii.
  • Aceştia au dezvoltat un sistem despre care spun că are o precizie de aproximativ 80% pentru copiii sub vârsta de doi ani.
Urmărește
11489 afișări
Imaginea articolului Un pas înainte în depistarea autismului la copii: Rolul jucat de inteligenţa artificială în identificarea timpurie a cazurilor

Un pas înainte în depistarea autismului la copii: Rolul jucat de inteligenţa artificială în identificarea timpurie a cazurilor

Un nou studiu realizat de cercetători arată că inteligenţa artificială ar putea ajuta experţii în identificarea copiilor de până la doi ani care ar putea fi autişti, scrie The Guardian.

Cercetarea a arătat că sistemul, care se bazează pe învăţarea automată, are o rată de precizie de 80% şi ar putea aduce beneficii.

Dr. Kristiina Tammimies, un coautor al studiului de la Karolinska Institutet din Suedia, a declarat că sistemul bazat pe inteligenţa artificială „poate fi posibil să se utilizeze informaţiile disponibile şi să se identifice mai devreme persoanele cu probabilitate ridicată de autism, astfel încât acestea să poată primi un diagnostic şi ajutor mai devreme”, relevă sursa citată.

Cercetarea s-a bazat pe 28 de măsuri care ar putea fi obţinute cu uşurinţă înainte de împlinirea vârstei de 2 ani, apelând la informaţiile raportate de părinţi din chestionarele medicale şi de fond.

Ulterior, ei au creat modele de învăţare automată care au căutat diferite modele în combinaţiile acestor caracteristici la copiii autişti şi neautişti.

După mai multe modele testate, cercetătorii l-au ales pe cel mai promiţător şi l-au aplicat pe un set de date de 11 936 de participanţi pentru care erau disponibile date privind aceleaşi caracteristici. În total, 10 476 dintre aceşti participanţi aveau un diagnostic de autism.

O analiză suplimentară a sugerat că modelul tinde să identifice autismul la persoanele cu simptome mai severe şi probleme de dezvoltare mai generale.

Rezultatele arată că, în ansamblu, modelul a identificat corect 78,9 % din participanţi cu sau fără tulburări din spectrul autist, cu o precizie de 78,5 % pentru copiii cu vârsta de până la doi ani, 84,2 % pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi şi patru ani şi 79,2 % pentru cei cu vârsta cuprinsă între patru şi zece ani.

Cercetarea a fost publicată în JAMA Network Open şi raportează modul în care au fost luate în calcul datele dintr-o iniţiativă de cercetare din SUA numită studiul Spark.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici