- Home
- Tehnologie
- (03.10.2024, 17:01)
- Bianca Popa
Experimentul de recunoaştere facială Meta: cum ochelarii inteligenţi îţi pot accesa viaţa privată în câteva secunde
- Doi studenţi de la Harvard au creat un instrument ce poate identifica străini şi dezvălui informaţii personale prin ochelarii inteligenţi Meta Ray Ban.
- Tehnologia foloseşte recunoaşterea facială şi modele lingvistice pentru a colecta adrese, numere de telefon şi alte detalii sensibile în doar câteva secunde.
- Proiectul a stârnit îngrijorări legate de viitorul confidenţialităţii, subliniind nevoia de măsuri de protecţie pentru a limita abuzurile.
Urmărește
2575 afișări
Sursa foto: Captura ecran Instagram
Doi studenţi de la Harvard, AnhPhu Nguyen şi Caine Ardayfio, au dezvoltat un instrument de recunoaştere facială care utilizează ochelarii inteligenţi Meta pentru a identifica străini şi a dezvălui informaţii personale despre aceştia, inclusiv adresele şi detaliile de contact, scrie Gizmodo.
Proiectul lor, numit I-XRAY, demonstrează cum ochelarii Meta Ray Ban, în combinaţie cu software-uri de recunoaştere facială precum Pimeyes şi modele lingvistice mari (LLMs), pot colecta date sensibile în câteva secunde. Deşi creatorii nu intenţionează să lanseze codul acestui proiect, experimentul lor scoate în evidenţă pericolele potenţiale ale acestei tehnologii în continuă dezvoltare.
Într-un videoclip demonstrativ postat pe Instagram, Nguyen explică modul în care ochelarii capturează imagini ale feţelor oamenilor, le analizează şi utilizează resurse online pentru a recupera informaţii personale, precum adresele de acasă, numerele de telefon şi chiar numele rudelor. Instrumentul compilează apoi aceste date folosind LLM-uri, care deduc relaţiile dintre diverse surse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Pentru prima dată, guvernul prognozează că euro se va aprecia la mai mult de 5 lei faţă de moneda naţională
-
AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe tema ordonanţei privind alegerile prezidenţiale
-
De ce nu va candida Ciolacu? Explicaţia dată de partid
Nguyen şi Ardayfio susţin că expunerea acestor capacităţi este esenţială pentru a creşte conştientizarea riscurilor de confidenţialitate pe care le implică astfel de instrumente. Ei sugerează că este mai bine ca publicul să fie informat despre aceste tehnologii decât să rămână în necunoştinţă de cauză, deoarece “cei rău intenţionaţi” ar putea exploata aceste tehnologii în scopuri maliţioase. De asemenea, ei subliniază necesitatea unor măsuri de protecţie adecvate, cum ar fi posibilitatea ca oamenii să îşi elimine informaţiile personale din bazele de date.
Acest experiment a stârnit îngrijorări legate de viitorul confidenţialităţii şi anonimatului în spaţiile publice. Pe măsură ce ochelarii inteligenţi devin tot mai obişnuiţi, iar tehnologia de recunoaştere facială avansează, linia dintre viaţa publică şi cea privată ar putea deveni tot mai neclară, ceea ce face ca anonimatul personal să fie din ce în ce mai greu de menţinut în era digitală.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:11
Câţi bani cash sunt în România? Cât de mult folosesc numerarul românii şi cei din zona euro? Am aflat răspunsurile la aceste întrebări Câţi bani cash sunt în România? Cât de mult folosesc numerarul românii şi cei din zona euro? Am aflat răspunsurile la aceste întrebări
-
astăzi, 13:59
Qatar: Acordul de armistiţiu Israel-Hamas atinge „toate problemele majore”