- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Casă de avocatură: Piaţa imobiliară ar fi scăzut cu 70-80% dacă băncile nu erau prudente
Piaţa imobiliară ar fi scăzut cu 70-80% dacă băncile nu aveau o atitudine prudentă în ceea ce priveşte executarea garanţiilor, ceea ce ar fi afectat şi companiile fără probleme, a declarat, miercuri, Simona Neagu, partener al casei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Casă de avocatură: Piaţa imobiliară ar fi scăzut cu 70-80% dacă băncile nu erau prudente (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Dacă băncile nu ar fi avut un comportament prudent în ceea ce priveşte executarea garanţiilor piaţa imobiliară ar fi fost nenorocită. Piaţa nu ar fi scăzut cu 30%, ci cu 70-80%. Efectele pieţei imobiliare asupra economiei sunt puternice, astfel că ar duce la afectarea debitorilor care nu sunt în dificultăţi în relaţia cu băncile pentru că li se vor devaloriza garanţiile", a spus Neagu, la seminarul "Se va opri şirul insolvenţelor în 2011?", organizat de Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
La rândul său, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, a arătat că, pentru ca o piaţă să poată reacţiona elastic, trebuie să aibă o anumită profunzime, ceea ce nu e cazul pieţei imobiliare din România.
"Este o piaţă superficială, cererea solvabilă este mică. Capacitatea de a finanţa achiziţia de locuinţe, cererea este redusă. Pe o piaţă superficială consecinţa aruncării pe piaţă a unor active duce la dezechilibre", a spus Olteanu.
În acest context, Adrian Cionca, managing partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, a arătat că în condiţiile unei eventuale reveniri ale economiei, necunoscuta principală în 2011 în ceea ce priveşte piaţa insolvenţei este cum vor reacţiona creditorii, în special băncile.
"Întrebarea este dacă preţurile activelor vor creşte, dacă debitorii vor sprijini restructurarea afacerilor cu probleme şi cu şanse îndoielnice de reuşită sau vor executa garanţiilor, respectiv vor recupera ceea ce este posibil şi vor finanţa unele SPV-uri (vehicule de investiţii, n.r.)", a spus Cionca.
Gianina Lazanu, director al direcţiei Recuperare Mari Creanţe, BRD Groupe Societe Generale, a declarat, în acest sens, că din experienţa din 2010, garanţiile au rămas la companii pentru a fi utilizate.
"Nu poţi să vinzi fabrica şi apoi să facă restructurare, activele au rămas la companii, stocurile au rămân pentru a fi rulate. Ne axăm pe salvarea afacerilor, nu pe valorificarea activelor", a adăugat Lazanu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO