Video Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare” decât cel efectuat de Iran în aprilie / Netanyahu: „Iranul a făcut o mare greşeală în această seară - şi va plăti pentru ea" / UPDATE SUA: Atacul Iranului a fost "înfrânt şi ineficient"

  • Forţele israeliene au anunţat că Iranul a lansat aroape 200 de rachete către Israel.
  • Ordinul de lansare a venit de la liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, un oficial avertizând că Teheranul este „pe deplin pregătit pentru orice represalii” din partea Israelului.
  • Atacul a fost „mult mai mare” decât cel efectuat de Iran în aprilie şi ar putea marca începutul unui „război al rachetelor balistice” în Orientul Mijlociu.
  • Armata israeliană spune că atacul Iranului „va avea consecinţe”.
  • Netanyahu: „Iranul a făcut o mare greşeală în această seară - şi va plăti pentru ea"
  • Joe Biden a reafirmat sprijinul SUA pentru Israel după atacurile cu rachete balistice ale Iranului, descriind barajul ca fiind „înfrânt şi ineficient” şi ordonând armatei americane să ajute Israelul în apărarea sa împotriva oricăror atacuri viitoare.
Urmărește
6749 afișări

Atacul Iranului. Netanyahu: „Iranul a făcut o mare greşeală în această seară - şi va plăti pentru ea"

Premierul Israelului a declarat că Iranul va suferi pentru atacul său din această seară.

„Iranul a făcut o mare greşeală în seara aceasta - şi va plăti pentru asta. Ne vom ţine de regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă - îl vom ataca”, a declarat Benjamin Netanyahu.

El a adăugat că atacul a „eşuat”, în contextul în care Teheranul a afirmat că aproximativ 90% dintre rachete şi-au găsit ţintele.

Rapoartele de la faţa locului şi estimările venite din SUA sugerează că marea majoritate a rachetelor au fost interceptate cu succes - iar Israelul nu a raportat încă pagube, răniţi sau morţi.

Oficialii israelieni au promis deja un „răspuns dureros”, purtătorul de cuvânt principal al IDF afirmând că răspunsul va veni într-o manieră şi la un moment ales de ei. 

Atacul Iranului asupra Israelului. Ce ştim până în acest moment

  • Iranul a lansat aproape 200 de rachete asupra Israelului în această seară, sirenele sunând în toată ţara - inclusiv în oraşe importante precum Ierusalim şi Tel Aviv.
  • Ordinul de lansare a venit de la liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, un oficial avertizând că Teheranul este „pe deplin pregătit pentru orice represalii” din partea Israelului.
  • Iranul susţine că 80% dintre rachete şi-au atins ţintele, însă Forţele de apărare israeliene au declarat că „nu au cunoştinţă” de niciun rănit, iar oamenii au fost informaţi că îşi pot părăsi acum adăposturile.
  • Israelul a folosit faimosul său sistem de apărare Iron Dome pentru a doborî rachetele şi a avut, de asemenea, ajutor din partea forţelor militare americane din regiune, după ce Casa Albă le-a ordonat să intervină.
  • Atacul a fost „mult mai mare” decât cel efectuat de Iran în aprilie şi ar putea marca începutul unui „război al rachetelor balistice” în Orientul Mijlociu.
  • Situaţia vine după săptămâni de escaladare a tensiunilor dintre Israel şi gruparea Hezbollah din Liban, susţinută de Iran. Liderul Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian luna trecută, iar Israel a lansat o operaţiune terestră limitată în Liban împotriva grupării.
  • António Guterres, secretarul general al ONU, a condamnat „extinderea conflictului din Orientul Mijlociu, cu escaladări după escaladări” şi a declarat că „avem absolut nevoie de o încetare a focului”.
  • Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a vorbit la televiziune reacţionând la ceea ce ţara a numit astăzi „atacul grav” al Iranului asupra Israelului. Hagari, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), a promis că atacul „va avea consecinţe”. El a adăugat că ţara rămâne în stare de alertă maximă.
  • Garda revoluţionară iraniană a declarat că lansările de rachete împotriva Israelului au fost ca represalii pentru uciderea de către Israel a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis la Teheran în iulie şi, săptămâna trecută, uciderea în Liban a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, şi a comandantului adjunct al Gărzii revoluţionare iraniene, Abbas Nilforoushan.
  • Doi bărbaţi înarmaţi au fost implicaţi în ceea ce autorităţile israeliene ar fi numit un „atac terorist”, trăgând asupra locuitorilor evrei din Jaffa, care face parte din Tel Aviv. Rapoartele iniţiale au venit cu puţin timp înainte ca Iranulşi s-a mai aflat că patru persoane au fost ucise şi şapte rănite. Cei doi atacatori au fost ucişi. Puţine detalii sunt cunoscute încă.

UPDATE Blinken: Atacul Iranului este „total inacceptabil”

Secretarul de stat american Antony Blinken a numit atacul iranian cu rachete împotriva Israelului „total inacceptabil” şi a adăugat că „întreaga lume ar trebui să-l condamne”, scrie CNN.

Israelul „a învins efectiv acest atac”, a adăugat Blinken în timpul unui briefing de presă.

UPDATE Preşedintele iranian ameninţă: Aceasta este doar o mică parte din ceea ce putem

UPDATE IDF anunţă că va răspunde la atacul Iranului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că forţele aeriene israeliene vor „lovi cu putere în Orientul Mijlociu” în această seară, notează BBC.

„Iranul a efectuat un act grav în această seară şi împinge Orientul Mijlociu spre o escaladare”, adaugă el.

„Evenimentul din această seară va avea consecinţe”.

UPDATE Hamas laudă atacul iranian asupra Israelului

Hamas a lăudat atacul iranian asupra Israelului din această seară, relatează Reuters.
 
Gruparea militantă a declarat că atacurile „răzbună” moartea a trei persoane ucise în recentele lovituri israeliene.

UPDATE Armata israeliană spune că atacul Iranului „va avea consecinţe”

Israelul are planuri de represalii ca răspuns la atacul cu rachete al Iranului, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, notează CNN.

„Acest atac va avea consecinţe”, a spus Hagari într-o declaraţie. „Avem planuri şi vom opera în locul şi la momentul pe care le decidem”.

UPDATE Rusia a fost informată de Teheran înainte de atacurile cu rachete

Teheranul a informat Rusia înainte de atacurile cu rachete asupra Israelului, a declarat un înalt oficial pentru Reuters, scrie Sky News.

Oficialul a mai spus că SUA au fost alertate de Iran prin canale diplomatice „cu puţin timp înainte de atacuri”.

UPDATE Iranul a folosit rachete balistice hipersonice Fatah-1 pentru prima dată împotriva Israelului

Televiziunea de stat iraniană a raportat anterior că, în atacul de astăzi, armata iraniană a folosit pentru prima dată rachete hipersonice Fattah asupra Israelului, scrie The Guardian.

UPDATE Iranul ar fi încercat să vizeze reactorul Dimona

Jurnalistul israelian Yossi Melman a afirmat că Iranul a încercat să vizeze reactorul Dimona

UPDATE Biden cere armatei americane să sprijine Israelul în apărarea în faţa atacului Iranului

Casa Albă a comunicat că preşedintele american Joe Biden a ordonat armatei americane să ajute  la apărarea Israelului împotriva atacurilor iraniene şi să doboare rachete care vizează Israelul, relatează Reuters.

UPDATE Momentul lansării mai multor rachete balistice din Iran

UPDATE Atacul Iranului, la ordinul liderului suprem

Atacul cu rachete asupra Israelului a fost efectuat la ordinul liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, relatează Reuters.

UPDATE Cabinetul de securitate israelian, reunit într-un buncăr

Cabinetul de securitate israelian se află într-un buncăr de urgenţă în Ierusalim, potrivit unei surse israeliene.
 
Echipele CNN aflate pe teren în Israel au numărat zeci de rachete care au zburat deasupra Tel Aviv, Ierusalim şi Haifa în ultima oră.

UPDATE Peste 200 de rachete au fost lansate de Iran

Aproape 200 de rachete au fost lansate din Iran asupra Israelului, informează Army Radio.

UPDATE IDF îndeamnă locuitorii să se adăpostească

Atacul Iranului continuă, a precizat IDF într-un comunicat.

Armata israeliană a reiterat mesajul său anterior către locuitori şi le-a spus să „rămână într-un spaţiu protejat până la noi ordine”. 

„Exploziile pe care le auziţi sunt de la interceptări sau proiectile căzute”, a declarat acesta.

IDF a declarat că „în prezent identifică şi interceptează lansările”.

UPDATE Lansarea rachetelor balistice reprezintă un răspuns la asasinatele liderilor Hezbollah

Gardienii Revoluţiei din Iran au afirmat într-o declaraţie că Iranul a lansat rachete balistice asupra Israelului ca răspuns la asasinarea recentă de către Israel a mai multor lideri Hezbollah, inclusiv a secretarului general al grupării, Hassan Nasrallah, scrie NYT.

UPDATE Iranul confirmă lansarea rachetelor şi ameninţă Israelul cu un nou atac dacă ripostează

Agenţia de presă iraniană de stat IRNA a confirmat acum că armata Teheranului a început să lanseze rachete balistice către Israel, scrie BBC.

De asemenea, Iranul a ameninţat că va ataca din nou dacă Israelul va răspunde la această acţiune, potrivit Reuters.

UPDATE Al doilea val de rachete a fost lansat de Iran către Israel

Un al doilea val de rachete a fost lansat câteva minute mai târziu de către Iran asupra Israelului.

Timpul de care au avut nevoie primele rachete pentru a ajunge în Israel - sub 15 minute - sugerează că acestea au fost rachete balistice, scrie New York Times.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Rachete lansate din Iran au fost detectate pe teritoriul israelian, confirmă IDF.

Sistemele de apărare aeriană sunt operaţionale, dar alertele pot acoperi regiuni mari din cauza ameninţărilor variate.

Peste 100 de rachete au fost lansate din Iran către baze din regiunile sudice şi centrale, acesta fiind considerat un prim val de rachete lansat de către Iran. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici