Compania Lockheed Martin a prezentat guvernului polonez primul F-35 produs pentru armata Poloniei. Avioanele vor fi numite „Husarz” pentru a comemora unitatea de cavalerie de elită a Poloniei

Compania americană Lockheed Martin a prezentat Poloniei primul avion F-35 A Lightning II, în timpul unei ceremonii la centrul de producţie al acestuia, transmite LM, într-un comunicat de presă.

Urmărește
8518 afișări
Imaginea articolului Compania Lockheed Martin a prezentat guvernului polonez primul F-35 produs pentru armata Poloniei. Avioanele vor fi numite „Husarz” pentru a comemora unitatea de cavalerie de elită a Poloniei

„Timp de peste 100 de ani de la înfiinţarea forţelor aeriene poloneze, au existat multe generaţii de piloţi şi de aeronave. Sunt mândru că fac parte din marcarea istoriei, azi, şi că prezint avioanele F-35 drept următoarea generaţie, care va proteja şi apăra viitorul Poloniei, în mai multe feluri. Ne alăturăm unei coaliţii puternice de avioane F-35 în Europa, care întăreşte superioritatea aeriană prin descurajarea aliată”, a spus generalul maior Ireneusz Nowak, inspector al forţelor aeriene poloneze.

Avioanele F-35 poloneze vor fi numite „Husarz” pentru a comemora unitatea de cavalerie din fosta armată a ţării. Numele epitet vine de la aripile lungi cu care acea unitate descuraja inamicii. A fost o unitate de elită în armata poloneză (activă între 1502-1702) până la dezmembrarea sa, în 1776.

Acest avion prezentat ieri este primul din cele 32 de aeronave F-35A pe care Varşovia le-a comandat de la SUA. Numit AZ-01, primul avion va fi livrat Poloniei în decembrie şi va fi dus la Baza Aeriană Ebbingm din Arkansas, unde Polonia va fi primul client internaţional care va desfăşura misiuni de antrenament pentru piloţi.

În acest moment, avioanele F-35 se află în 32 de baze la nivel mondial. Până acum, LM a livrat peste 1.000 de avioane F-35, a antrenat peste 2.540 de piloţi şi 16.690 de persoane care se ocupă de mentenanţă, iar flota de F-35 a acumulat peste 889.000 de ore de zbor.

Şi România cumpără F-35, iar pentru acest lucru a propus chiar şi modificarea legislaţiei pentru achiziţia de tehnică militară. 

Recent, Ministerul Finanţelor a publicat în transparenţă un proiect de act normativ care reglementează posibilitatea diversificării instrumentelor de finanţare puse la dispoziţie de guverne şi entităţi guvernamentale pentru proiecte din apărare şi securitate, inclusiv mecanismul Foreign Military Financing referitor la fonduri oferite de către Guvernul SUA guvernelor altor state.

Prin modificarea OUG 64/2007 care face referire la datoria publică, vor putea fi accesate fonduri în condiţii financiare avantajoase prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanţare Militară Externă) oferite de către Guvernul SUA guvernelor altor state.

Prin includerea acestui tip de instrument de finanţare a datoriei publice guvernamentale, România va putea urma exemplul Poloniei care a accesat împrumuturi din SUA şi Coreea de Sud pentru principalele programe de înzestrare.

Acest program va fi cel mai scump program de înzestrare al Armatei României, deoarece se doreşte achiziţionarea a 32 de avioane F-35A pentru suma de 6,5 miliarde de dolari. Contractul ar putea fi semnat până în ianuarie 2025.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici