Gruparea militantă kurdă PKK revendică atacul asupra Turkish Aerospace Industries

Gruparea militantă kurdă PKK a declarat că este responsabilă pentru atacul de miercuri asupra sediului fabricii de stat din apropierea capitalei turce, Ankara, în urma căruia cinci persoane au fost ucise, relatează vineri BBC.

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului Gruparea militantă kurdă PKK revendică atacul asupra Turkish Aerospace Industries

PKK a declarat că a vizat miercuri Turkish Aerospace Industries (TAI) deoarece armele produse de aceasta au ucis „mii” de kurzi.

Într-o declaraţie, gruparea a afirmat că atacul, în urma căruia 22 de persoane au fost rănite, a fost „planificat cu mult timp în urmă” şi „nu are nimic de-a face cu agenda politică dezbătută în Turcia în ultima lună”.

Gruparea pare să respingă speculaţiile conform cărora atacul ar fi fost o încercare de a zădărnici negocierile de pace între PKK şi guvernul turc.

Guvernul turc a implicat anterior PKK, identificând atacatorii drept membrii PKK Ali Orek şi Mine Sevjin Alcicek.

Ulterior, Turcia a lansat zeci de atacuri aeriene asupra a ceea ce a descris ca fiind locaţii ale PKK în Irak şi Siria.

Turcia afirmă că a ucis 59 de „terorişti”, deşi Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi au declarat că cel puţin 12 civili se numără printre morţi.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este interzis ca organizaţie teroristă în Turcia, SUA şi Regatul Unit şi luptă împotriva statului turc încă din anii 1980 pentru a obţine mai multe drepturi pentru importanta minoritate kurdă a ţării.

Aripa armată a PKK, HPG, i-a descris pe Orek şi Alcicek drept o „echipă autonomă” aparţinând „Batalionului Nemuritorilor”.

Acesta i-a descris drept „eroi” care au efectuat atacul cu „înaltă determinare”.

HPG a declarat că TAI era o „ţintă militară” pe care avea „dreptul legitim” să o atace, deoarece era locul în care „se produc arme de masacru”.

Acesta a susţinut că echipamentele militare produse acolo au ucis „mii de civili, inclusiv femei şi copii”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat atacul drept „odios”.

El a declarat că „nicio organizaţie teroristă, niciun obiectiv malefic care vizează securitatea noastră nu îşi va putea atinge obiectivele”.

Vicepreşedintele turc Cevdet Yilmaz a declarat că patru dintre victimele atacului de lângă Ankara erau angajaţi ai TAI, în timp ce a cincea era un şofer de taxi.


TAI este un actor-cheie în industria aerospaţială din Turcia, proiectând, dezvoltând şi producând diverse aeronave pentru uz comercial şi militar.

Este compania desemnată de membrul NATO să fie producătorul licenţiat al avioanelor de vânătoare F-16 proiectate de SUA. TAI joacă, de asemenea, un rol în modernizarea aeronavelor mai vechi pentru armata turcă.

HPG a declarat că „nu întreprinde acţiuni frecvente ca principiu”, dar ocazional a desfăşurat acte de „sacrificiu de sine” care au servit drept „avertismente şi mesaje” pentru guvernul turc.

Ministrul de interne Ali Yerlikaya a declarat că cei doi atacatori au fost „neutralizaţi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici