Premiul Nobel pentru Pace 2024 a revenit mişcării japoneze Nihon Hidankyo

Printre candidaţi au fost activistul pentru drepturile omului Ilham Tohti, aflat în închisoare, suedeza Greta Thunberg, însă favoriţi la victorie erau Zelenski şi OSCE.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Pace 2024 a revenit mişcării japoneze Nihon Hidankyo

Premiul Nobel pentru Pace 2024 va fi anunţat astăzi: favoriţi sunt Zelenski şi OSCE

UPDATE Nici Zelenski, nici OSCE

Comitetul Nobel norvegian a decis să acorde premiul Nobel pentru Pace din 2024 organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo.

Aceasta este o mişcare a supravieţuitorilor bombei atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cunoscuţi şi sub numele de Hibakusha. 

Organizaţia a fost distinsă cu acest premiu „pentru eforturile sale de a obţine o lume fără arme nucleare şi pentru că a demonstrat, prin mărturii, că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”, a precizat comitetul norvegian.

Nihon Hidankyo se descrie ca fiind singura organizaţie naţională a supravieţuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki (Hibakusha). Aceasta are filiale în toate cele 47 de prefecturi japoneze, reprezentând astfel aproape toţi Hibakusha organizaţi.

Toţi funcţionarii şi membrii organizaţiei sunt Hibakusha. Numărul total al supravieţuitorilor Hibakusha care trăiesc în Japonia este de 174.080. De asemenea, există câteva mii de Hibakusha care locuiesc în Coreea şi în alte părţi ale lumii, în afara Japoniei.

Hidankyo colaborează cu aceste organizaţii în activităţile lor de apărare a vieţii şi drepturilor acestor persoane.

Principalele sale activităţi includ prevenirea războiului nuclear şi eliminarea armelor nucleare, precum şi semnarea unui acord internaţional pentru interzicerea totală şi eliminarea acestora. Convocarea unei conferinţe internaţionale pentru atingerea acestui obiectiv face parte din planurile de bază ale Hidankyo.

Alte obiective ale organizaţiei sunt compensarea de către stat a pagubelor provocate de bomba atomică şi îmbunătăţirea politicilor şi măsurilor actuale privind protecţia şi asistenţa pentru Hibakusha.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Suntem în săptămâna decernării Premiilor Nobel pe anul 2024.

Câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace 2024 va fi anunţat astăzi, 11 octombrie.

Favoriţi sunt preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Berlin (Germania) cu Planul său de victorie împotriva Rusiei, şi organizaţia OSCE.

În acest an, Premiul Nobel a primit 286 de nominalizări, dintre care 89 sunt organizaţii.

Pentru anul 2023 au fost 351 de candidaturi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici