LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 903. Armata ucraineană controlează 74 de localităţi în regiunea Kursk / Biden spune că incursiunea creează o "adevărată dilemă" pentru Putin / 100 de soldaţi ruşi, capturaţi la Kursk / Rusia trimite recruţi „fără experienţă” pentru a apăra regiunea Kursk

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marţi că trupele sale controlează acum 74 de aşezări ruseşti din regiunea Kursk, în timp ce aproximativ 200.000 de civili ruşi au părăsit zona.
  • Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk creează "o adevărată dilemă pentru Putin", spune Joe Biden.
  • Rusia susţine că peste 110 drone au fost doborâte pe fondul unor explozii raportate în apropierea bazelor aeriene.
  • Rusia trimite recruţi „fără experienţă” pentru a apăra regiunea Kursk.
Urmărește
3913 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 903. Armata ucraineană controlează 74 de localităţi în regiunea Kursk / Biden spune că incursiunea creează o "adevărată dilemă" pentru Putin / 100 de soldaţi ruşi, capturaţi la Kursk / Rusia trimite recruţi „fără experienţă” pentru a apăra regiunea Kursk

O grenadă de antrenament explodează într-o cafenea populară din Kiev, fără a se înregistra răniţi

Zigzag, cafeneaua în care a avut loc explozia, este situată în cartierul central Golden Gate din Kiev şi este un local popular în zonă, atât pentru localnici, cât şi pentru străini.

Doi morţi în urma atacului rusesc cu o drone în regiunea Harkov

Preşedintele finlandez: Ucraina poate folosi arme furnizate de Finlanda în Rusia

Preşedintele finlandez Alexander Stubb, comentând avansul forţelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, a declarat că Ucraina are tot dreptul să se apere şi poate folosi armele furnizate de Finlanda pe teritoriul rus, relatează Ukrinform, citând Yle.

Potrivit lui Stubb, Ucraina are tot dreptul să se apere avansând în regiunea Kursk, deoarece Rusia bombardează în mod regulat capitala Ucrainei, Kiev, şi a cucerit zone extinse din Ucraina.

Forţele ucrainene creează o „zonă tampon” în regiunea Kursk

Participanţii la o întâlnire cu preşedintele Volodymyr Zelensky au discutat despre accesul reprezentanţilor Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Organizaţiei Naţiunilor Unite şi altor organizaţii internaţionale imparţiale la o „zonă tampon” creată de forţele armate ucrainene în regiunea Kursk din Rusia.

Comisarul Radei Verhovna pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a declarat acest lucru într-o postare pe Telegram, relatează Ukrinform.

Ombudsmanul a declarat că, în timp ce îşi exercită dreptul la autoapărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are dreptul nu numai să se apere, ci şi să respecte toate convenţiile internaţionale şi cerinţele dreptului internaţional umanitar, „astfel încât armata noastră în scopul autoapărării a format o «zonă tampon (sanitară)» în regiunea Kursk”.

Ucraina poate folosi arme germane în înaintarea sa în Rusia

În Germania, guvernul şi principalul partid de opoziţie susţin că presupusa utilizare de către Ucraina a armelor furnizate de Germania în interiorul Rusiei nu prezintă probleme juridice, scrie Deutsche Welle.

„Acestea sunt arme ucrainene”, a declarat Wolfgang Büchner atunci când a fost întrebat despre această problemă în cadrul conferinţei de presă săptămânale. Poziţia ministerului este că, odată ce armele au fost livrate Ucrainei, guvernul german nu mai are nimic de-a face cu ele. Ucraina este singura responsabilă pentru desfăşurarea lor.

Ucraina vizează patru baze aeriene ruseşti 

Ucraina a efectuat un atac cu dronă asupra a patru aerodromuri militare ruseşti într-o operaţiune de noapte, potrivit unei surse de securitate ucrainene, informează Sky News.

Lovitura, care a vizat bazele aeriene ruse Voronej, Kursk, Savasleyka şi Borisoglebsk, a urmărit să submineze capacitatea Moscovei de a folosi avioane de război pentru atacuri cu bombe planante asupra Ucrainei, a declarat sursa pentru Reuters.

Informaţiile nu au putut fi verificate independent.

Un oficial rus acuză Occidentul de implicare în atacul din Kursk

Un oficial rus a acuzat Occidentul că este implicat în invazia Ucrainei în regiunea Kursk.
 
Maria Butina, membră a Dumei de Stat, a declarat pentru Reuters: „Bineînţeles că sunt implicaţi”, punctează Sky News.

În replică, SUA şi alţi susţinători occidentali ai Ucrainei au negat că au fost informaţi în prealabil cu privire la atacul asupra regiunii ruse Kursk.

Ucraina organizează coridoare de evacuare pentru civilii din Kursk

Rusia trimite recruţi „fără experienţă” pentru a apăra regiunea Kursk

Ucraina „capturează 100 de prizonieri de război” la Kursk

Comandantul suprem al Ucrainei afirmă că 100 de prizonieri de război ruşi au fost capturaţi în Kursk, relatează Sky News.

Zelenski afirmă că forţele Kievului continuă să avanseze în regiunea de frontieră şi au înaintat cu unul până la doi kilometri în direcţii diferite de la începutul zilei, scrie BBC. Informaţia nu a putut fi verificată independent.

Rusia susţine că peste 110 drone au fost doborâte pe fondul unor explozii raportate în apropierea bazelor aeriene

Ucraina ar fi lansat peste noapte un atac masiv asupra ţintelor ruseşti, Kremlinul susţinând că a distrus 117 drone şi patru rachete pe 14 august, scrie Kyiv Independent.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, apărarea sa aeriană a doborât 37 de drone şi patru rachete deasupra regiunii Kursk, 37 deasupra regiunii Voronej, 17 deasupra regiunii Belgorod, 11 deasupra regiunii Nijni Novgorod, nouă deasupra regiunii Volgograd, trei deasupra regiunii Briansk, două deasupra regiunii Oryol şi una deasupra regiunii Rostov.

O nouă regiune din Rusia intră în stare de urgenţă pe fondul incursiunii Ucrainei pe teritoriul rus

Germania emite un mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean în cadrul anchetei Nord Stream

Germania a emis un mandat european de arestare pe numele unui instructor de scufundări ucrainean. Acesta ar fi făcut parte din echipa care a sabotat conductele de gaze Nord Stream, potrivit unui raport publicat miercuri de trei instituţii media germane.

Un alt bărbat şi o femeie - de asemenea instructori de scufundări ucraineni - au fost identificaţi în cadrul anchetei germane privind presupusul sabotaj, dar până în prezent nu au fost emise mandate de arestare pe numele lor, potrivit SZ, Zeit şi ARD.

Armata ucraineană susţine că a doborât 17 drone şi rachete lansate de ruşi

Ucraina a doborât peste noapte 17 din 23 de drone lansate de Rusia, anunţă forţele aeriene, potrivit Reuters.

Ruşii au lansat şi două rachete ghidate Kh-59/69. Unele atacuri şi-au atins ţinta şi au provocat pagube în regiunile Cernihov şi Jitomîr, inclusiv un incendiu de pădure.

Nu sunt victime în urma atacurilor nocturne, au anunţat autorităţile locale.

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk creează "o adevărată dilemă pentru Putin", spune Biden

Ofensiva Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia creează "o adevărată dilemă" pentru Vladimir Putin, a declarat preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, reporterilor la New Orleans.

"Aceasta creează o dilemă reală pentru Putin, iar noi am fost în contact direct, constant, cu ucrainenii", a declarat Biden în primele sale comentarii publice de când Kievul şi-a lansat ofensiva.

"Asta este tot ce voi spune despre asta cât timp este activă".

Oficialii americani au recunoscut că Washingtonul nu a ştiut despre incursiunea Ucrainei decât după ce aceasta a avut loc, dar au afirmat că a fost în conformitate cu politica SUA.

Potrivit secretarului adjunct de presă al Departamentului Apărării al SUA, Sabrina Singh, Ucraina ia măsuri "pentru a se proteja de atacuri" şi acţionează "în conformitate cu politica SUA privind locul în care pot opera armele noastre, sistemele noastre, capacităţile noastre".

Senatorii americani Lindsey Graham (R) şi Richard Blumenthal (D) şi-au exprimat sprijinul şi mai puternic pentru ofensiva Ucrainei, calificând-o drept "îndrăzneaţă" şi "strălucită" şi îndemnând Washingtonul să ridice toate restricţiile care reglementează utilizarea de către armata ucraineană a armelor furnizate de SUA.

Politica actuală a SUA acordă Kievului permisiunea limitată de a utiliza anumite arme americane pentru a lovi ţinte ruseşti în apropierea frontierei ţării.

Armata ucraineană controlează 74 de localităţi în regiunea Kursk

Armata ucraineană a continuat miercuri să bombardeze cu rachete şi drone regiunea de frontieră rusă Kursk, în timp ce Kievul a declarat că a obţinut noi câştiguri teritoriale într-o incursiune pe care preşedintele SUA, Joe Biden, a numit-o o "adevărată dilemă" pentru liderul de la Kremlin.

Patru rachete lansate de Ucraina au fost distruse deasupra oraşului Kursk, iar întreaga regiune a fost sub alertă de raid aerian în mod intermitent aproape toată noaptea, a declarat guvernatorul regional interimar al regiunii miercuri dimineaţă.

Kievul a declarat marţi că a preluat controlul asupra a 74 de aşezări din Kursk, la o săptămână după ce mii de soldaţi ucraineni au lansat un atac surprinzător.

Ruşii susţin că trupele Kievului au fost oprite şi atacurile au fost respinse în satele aflate la aproximativ 26-28 km de frontieră.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că atacul a avut ca scop îmbunătăţirea poziţiei de negociere a Kievului înaintea unor posibile discuţii şi încetinirea avansului Rusiei pe linia frontului.

Incursiunea a schimbat brusc dinamica războiului, oferindu-i preşedintelui Volodimir Zelenski primele câştiguri semnificative după luni de avansuri teritoriale constante ale Moscovei în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici