- Home
- Externe
- (13.08.2024, 22:34)
- Iulian Moşneagu
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 902. Armata ucraineană continuă incursiunea în regiunea Kursk: a capturat 1.000 de kilometri pătraţi / Rusia răspunde cu un atac cu drone / Ce vrea Ucraina să ceară Rusiei în schimbul renunţării la teritoriul ocupat în regiunea Kursk
- Ucraina a lansat marţi noi atacuri cu drone asupra regiunii Kursk din Rusia, la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul că a sprijinit incursiunea surpriză a Kievului pe teritoriul rus.
- Forţele ucrainene au doborât 30 din cele 38 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, au transmis reprezentanţii Forţelor Aeriene.
- Kievul primeşte 4,2 miliarde de euro de la UE în cadrul programului Facilitatea pentru Ucraina
- Zelenski anunţă că armata ucraineană deţine controlul asupra a 74 de localităţi din regiunea Kursk.
Urmărește
5877 afișări
Rusia „mută trupe de la Kaliningrad la Kursk”
Rusia mută trupe din exclava sa baltică Kaliningrad în regiunea sudică Kursk, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Laurynas Kasciunas, relatează Sky News.
Kasciunas a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu Volodimir Zelenski la Kiev.
Ucraina a ascuns până în ultimul moment detalii despre operaţiunea Kursk de Occident - Bloomberg
Bloomberg a aflat că Ucraina nu a împărtăşit niciun detaliu al operaţiunii din regiunea Kursk cu partenerii săi occidentali până când aceasta nu a fost în plină desfăşurare, relatează Ukrainska Pravda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Grindeanu, atac la Bolojan: La Bihor din 200 de persoane date afară 195 au câştigat în instanţă / Dacă faci doar pentru presă, ai reversul în câteva luni
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
Un oficial occidental care a vorbit cu Bloomberg sub rezerva anonimatului a declarat că Ucraina a luat în considerare mai multe opţiuni pentru un atac care ar fi surprins Rusia cu garda jos.
Oficialul anonim din serviciile secrete occidentale a declarat că liderii ucraineni nu au împărtăşit informaţii specifice despre operaţiunea din Kursk până când aceasta nu a fost în plină desfăşurare.
Bloomberg: Incursiunea Ucrainei în Rusia ar putea duce la un apel din partea Moscovei pentru o nouă mobilizare
Letonia transferă încă 500 de drone către Ucraina
Letonia transferă Ucrainei încă 500 de drone de luptă fabricate în Letonia, a declarat ministrul apărării al ţării, Andris Spruds, pe 13 august.
Dronele, furnizate în cadrul coaliţiei internaţionale de drone, vor "oferi sprijin ucrainenilor în diverse misiuni de luptă", a declarat ministrul în postarea sa pe X.
Ucraina „avansează" în Kursk. Zelenski anunţă controlul asupra a 74 de localităţi din regiune
Ucraina a declarat că forţele sale au preluat controlul asupra a 74 de localităţi din sudul regiunii ruse Kursk.
Informându-l pe Volodimir Zelenski prin legătură video, şeful Statului Major al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că armata Kievului a cucerit 40 de kilometri pătraţi de teritoriu nou în ultimele 24 de ore, notează Sky News.
"În ciuda luptelor dificile şi intense, avansul forţelor noastre în regiunea Kursk continuă, fondul de schimb pentru statul nostru este alimentat", a spus el.
"Şi 74 de aşezări sunt sub controlul Ucrainei. Acolo sunt efectuate inspecţii şi măsuri de stabilizare".
Rusia a numit un şef nou pentru a răspunde militar la invazia Ucrainei
Putin retrage trupe din Ucraina pentru a opri avansul Kiveului pe teritoriul Rusiei
Rusia contraatacă forţele ucrainene în regiunea Kursk
Forţele ruse au contraatacat marţi trupele ucrainene cu rachete, drone şi lovituri aeriene în acţiuni despre care un comandant de rang înalt a declarat că au oprit înaintarea Ucrainei, scrie Reuters.
Mii de soldaţi ucraineni au pătruns pe frontiera rusă în urmă cu o săptămână, într-un atac surpriză despre care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că a avut ca scop îmbunătăţirea poziţiei de negociere a Kievului înaintea unor eventuale discuţii şi încetinirea avansului forţelor ruse de-a lungul frontului.
Ce soluţie propune un oficial american lui Putin privind situaţia din Kursk
Ce vrea Ucraina să ceară Rusiei în schimbul renunţării la teritoriul ocupat în regiunea Kursk
Kievul primeşte 4,2 miliarde de euro de la UE în cadrul programului Facilitatea pentru Ucraina
Ucraina a primit 4,2 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari) ca parte a programului de sprijin financiar pe patru ani al UE, a declarat prim-ministrul Denis Şmîhal.
"Această asistenţă este esenţială pentru menţinerea stabilităţii noastre macrofinanciare, avansarea redresării şi impulsionarea reformelor-cheie", a declarat Şmîhal.
Suma reprezintă prima tranşă periodică în cadrul Facilităţii pentru Ucraina, un plan aprobat de UE care alocă Kievului 33 de miliarde de euro (36 de miliarde de dolari) sub formă de împrumuturi şi 17 miliarde de euro (18 miliarde de dolari) sub formă de granturi.
UE a dat undă verde Facilităţii pentru Ucraina în februarie, iar Consiliul UE a aprobat acordul-cadru la jumătatea lunii mai, stabilind sarcinile guvernului ucrainean pentru redresare, reconstrucţie şi modernizare.
Ucraina nu are voie să folosească rachetele Storm Shadow ca parte a incursiunii în regiunea Kursk, relatează Telegraph
Guvernul britanic nu a acordat Ucrainei permisiunea de a utiliza rachete britanice cu rază lungă de acţiune Storm Shadow în incursiunea Kievului în regiunea Kursk din Rusia, a raportat The Telegraph, citând o sursă guvernamentală britanică.
"Nu a existat nicio schimbare", ar fi declarat sursa pentru The Telegraph.
În ciuda declaraţiilor anterioare ale unor foşti şi actuali oficiali britanici, Londra nu a permis încă Ucrainei să îşi folosească rachetele cu o rază de acţiune de până la 250 de kilometri pentru a lovi ţinte din Rusia. Kievul ar fi folosit rachete Storm Shadow împotriva poziţiilor ruseşti din teritoriile ucrainene ocupate, precum Crimeea.
Vestea vine la scurt timp după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că a cerut permisiunea partenerilor săi de a utiliza arme cu rază lungă de acţiune pentru a proteja teritoriul Ucrainei.
O astfel de permisiune ar putea juca un rol-cheie în incursiunea fără precedent a trupelor ucrainene lansată în regiunea Kursk.
Kievul a declarat că forţele sale controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătraţi din regiunea rusă, dar s-a abţinut să furnizeze alte detalii, cum ar fi o posibilă utilizare a armelor occidentale în cadrul operaţiunii. Presa rusă a susţinut că Ucraina a desfăşurat vehicule blindate Bradley furnizate de SUA şi Marder furnizate de Germania.
Kievul susţine că Rusia a pierdut 593.160 de militari în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut 593.160 de militari în Ucraina de la începutul invaziei,a raportat marţi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.160 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 455 de tancuri, 16 385 de vehicule blindate de luptă, 22 649 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 16 764 de sisteme de artilerie, 1 146 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 920 de sisteme de apărare aeriană, 366 de avioane, 328 de elicoptere, 13 491 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.
Armata ucraineană continuă atacurile asupra regiunii Kursk
Ucraina a lansat marţi noi atacuri cu drone asupra regiunii Kursk din Rusia, la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul că a sprijinit incursiunea surpriză a Kievului pe teritoriul rus.
Ministerul rus al Apărării a declarat că unităţile sale de apărare aeriană au distrus 12 drone deasupra regiunii Kursk, pe care Ucraina a atacat-o în urmă cu o săptămână şi susţine că a capturat 1.000 de kilometri pătraţi.
Putin a declarat luni că incursiunea Ucrainei are ca scop îmbunătăţirea poziţiei de negociere a Kievului înaintea unor posibile discuţii de pace.
În cele mai detaliate remarci publice ale sale privind atacurile de până acum, el a mai spus că administraţia de la Kiev "cu ajutorul stăpânilor săi occidentali" încearcă să încetinească înaintarea forţelor ruse în Ucraina.
De asemenea, el s-a întrebat ce negocieri ar putea exista cu un inamic pe care l-a acuzat că trage fără discernământ asupra civililor şi instalaţiilor nucleare ruseşti.
Luni, comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, i-a spus preşedintelui Volodimir Zelenskii că trupele îşi continuă înaintarea pe teritoriul rus.
"Continuăm să desfăşurăm o operaţiune ofensivă în regiunea Kursk. În prezent, controlăm aproximativ 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse", a declarat el într-un videoclip publicat pe contul Telegram al lui Zelenski.
Guvernatorul interimar din Kursk, Alexei Smirnov, a declarat că Ucraina controlează 28 de aşezări din regiune, iar incursiunea a avut o adâncime de aproximativ 12 km şi o lăţime de 40 km.
În Kursk, 121.000 de persoane au plecat deja sau au fost evacuate, iar alte 59.000 erau în curs de evacuare, au declarat oficialii locali. În regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Kursk, 11.000 de civili au fost, de asemenea, evacuaţi, a declarat guvernatorul regiunii.
Ucraina a doborât 30 de drone în cursul nopţii; instalaţie lovită în Sumî
Apărarea aeriană ucraineană a doborât 30 din cele 38 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, a declarat comandantul Forţelor Aeriene Mykola Oleshchuk.
Rusia a lansat dronele din oraşul port rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov, şi din regiunea Kursk din Rusia, în timp ce două rachete balistice au fost lansate din regiunea Voronej, potrivit Forţelor Aeriene.
Administraţia militară a regiunii Sumî a declarat la începutul zilei de 13 august că forţele ruse au lansat o rachetă şi un atac aerian asupra infrastructurii din Sumî, situată la aproximativ 30 de kilometri vest de graniţa dintre Rusia şi Ucraina.
Regiunea Sumî este atacată zilnic de armata rusă. Atacurile s-au intensificat după incursiunea Ucrainei din această regiune în regiunea rusă Kursk. Regiunea Sumî şi regiunea Kursk au o frontieră comună de 245 de kilometri.
Într-o conversaţie cu Musk, Trump îl învinuieşte pe Biden pentru invazia Rusiei în Ucraina
Candidatul republican la alegerile prezidenţiale, Donald Trump, în timp ce vorbea cu Elon Musk pe X, a declarat că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Joe Biden nu ar fi fost în funcţie.
Musk i-a spus lui Trump că a făcut "o observaţie excelentă". Musk l-a susţinut oficial pe Trump în aceeaşi zi în care candidatul republican a fost împuşcat la un miting de campanie în Pennsylvania.
Trump a spus că îl "cunoaşte" pe Putin şi că "se înţelege" cu conducătorul Coreei de Nord, Kim Jong Un.
"Sunt inteligenţi şi vicioşi. M-am înţeles foarte bine cu (preşedintele Rusiei, Vladimir) Putin, iar el m-a respectat", a declarat Trump, adăugând că obişnuia să vorbească des cu Putin. "Vorbeam despre Ucraina. A fost mărul ochilor lui. Dar i-am spus să nu o facă", a susţinut el.
Cunoscut pentru simpatia sa publică faţă de Putin şi pentru criticile sale repetate la adresa ajutorului american acordat Ucrainei, Trump a susţinut în timpul campaniei sale prezidenţiale că va pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi ales, deşi a refuzat să ofere detalii despre planul său.
În timpul dezbaterilor cu preşedintele Joe Biden, Trump a respins condiţiile de încetare a focului ale lui Putin, care cereau ca Ucraina să cedeze patru regiuni parţial ocupate de Rusia şi să renunţe la efortul său de a adera la NATO, numindu-le "inacceptabile".
Cu toate acestea, rapoarte media anterioare au indicat că Trump a sugerat în privat să pună capăt războiului Rusiei prin presarea Ucrainei să cedeze Crimeea şi Donbas Moscovei. De asemenea, el a declarat public în mai 2023 că nu va garanta continuarea asistenţei pentru apărare acordată Ucrainei dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.
În aprilie, Trump a declarat că supravieţuirea Ucrainei este importantă pentru Statele Unite. Această declaraţie a fost făcută chiar înainte de un vot privind un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
AIEA afirmă că nu poate determina cauza incendiului de la centrala nucleară Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat luni că nu a putut determina cauza incendiului de la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP), care a fost declanşat cu o zi înainte.
La 11 august, oficialii ucraineni au acuzat forţele ruse că au incendiat "un număr mare de anvelope în turnurile de răcire" de la centrala nucleară, în încercarea de a crea panică
La scurt timp după aceea, preşedintele Vlodimir Zelenski a solicitat AIEA să tragă la răspundere Rusia pentru presupusa provocare.
"Atât timp cât teroriştii ruşi păstrează controlul asupra centralei nucleare, situaţia nu este şi nu poate fi normală", a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram duminică seară. "Aşteptăm reacţia lumii, aşteptăm reacţia AIEA", a adăugat el.
Ca răspuns la incendiu, AIEA a răspuns că experţii au fost "informaţi de ZNPP despre un presupus atac cu dronă" asupra unui turn de răcire de la faţa locului, reluând afirmaţiile privind un atac cu dronă împărtăşite de autorităţile instalate de Rusia în Zaporojie, a raportat CNN.
Luni, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Rossi, a emis un comunicat în care a declarat că agenţia nu a găsit semne de resturi de drone sau dovezi că incendiul a început la baza turnului de răcire.
"Echipa nu a fost în măsură să tragă concluzii definitive pe baza constatărilor şi observaţiilor de până acum", se arată în declaraţia AIEA. "AIEA îşi va continua analiza generală după o examinare suplimentară şi accesul la nivelul de distribuţie a duzelor de apă şi la bazinul de apă rece".
AIEA a adăugat că siguranţa nucleară la centrala electrică nu a fost afectată.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe