Condamnat pe nedrept, un bărbat primeşte o despăgubire de 50 de milioane de dolari

Marcel Brown, un bărbat în vârstă de 34 de ani din Illinois, a primit o despăgubire uriaşă de peste 50 de milioane de dolari, după ce a petrecut aproape un deceniu în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o.

Urmărește
1186 afișări
Imaginea articolului Condamnat pe nedrept, un bărbat primeşte o despăgubire de 50 de milioane de dolari

Condamnat pe nedrept, un bărbat primeşte o despăgubire de 50 de milioane de dolari

Totul a început în august 2008, când Brown a fost acuzat pe nedrept de complicitate la uciderea lui Paris Jackson într-un parc din Chicago. Deşi nevinovat, tânărul a fost arestat o lună mai târziu, supus unor interogatorii brutale şi forţat să facă o mărturisire falsă, conform New York Times.

Timp de 34 de ore, Brown a fost ţinut într-o cameră fără ferestre, privat de somn şi hrană adecvată, şi i s-a refuzat dreptul la un avocat. Sub presiune psihologică extremă, el a cedat şi a „mărturisit" o crimă pe care nu o comisese.

În 2011, bazându-se pe această mărturisire smulsă prin constrângere, justiţia l-a condamnat pe Brown la 35 de ani de închisoare. Timp de aproape un deceniu, el şi-a pierdut libertatea pentru o faptă de care era complet nevinovat.

Abia în 2018, avocaţii lui Brown au reuşit să obţină un nou proces, demonstrând ilegalitatea metodelor folosite în interogatoriu. În urma acestei reevaluări, toate acuzaţiile împotriva sa au fost respinse, iar Brown a fost în sfârşit eliberat.

Determinat să-şi facă dreptate, Brown a intentat un proces federal în 2019 împotriva oraşului Chicago, a poliţiei şi a procuraturii. El a acuzat autorităţile de încălcarea flagrantă a drepturilor sale constituţionale şi de fabricarea de probe.

După un proces de două săptămâni, juriul federal din Chicago a deliberat doar două ore înainte de a-i da dreptate lui Brown. Verdictul a venit ca o recunoaştere a suferinţei îndurate şi a anilor pierduţi.

„A fost ca şi cum aş fi putut să-mi spun povestea pentru prima dată", a declarat Brown, emoţionat. „Plângeam ţinându-l de mână pe avocatul meu. În sfârşit se făcea dreptate".

Despăgubirea de peste 50 de milioane de dolari este printre cele mai mari acordate vreodată în SUA pentru o condamnare pe nedrept. Ea subliniază gravitatea erorilor comise de sistemul judiciar şi nevoia urgentă de reformă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici