44% din investiţiile străine în România sunt făcute de ţările care se opun aderării la Spaţiul Schengen

Cele patru ţări care şi-au anun­ţat până acum opoziţia faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen reprezintă mai bine de 25% din totalul schim­burilor comerciale ale României. Mai mult, 44% din totalul investiţiilor străine directe în România (50 mld. euro) erau, la finele lui 2009, făcute de companii din cele patru ţări care se opun admiterii României în spa­ţiul intern fără frontiere al Uniunii - Olanda, Finlanda, Germania şi Franţa, informează Ziarul Financiar.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului 44% din investiţiile străine în România sunt făcute de ţările care se opun aderării la Spaţiul Schengen

44% din investiţiile străine în România sunt făcute de ţările care se opun aderării la Spaţiul Schengen (Imagine: www.zf.ro)

Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care îi reuneşte pe miniştrii de resort din ţările UE, va discuta astăzi intenţia Ro­mâniei şi a Bulgariei de a adera la Spaţiul Schengen. Dar ţările menţionate ar putea bloca procesul pe motiv că nu s-au făcut suficiente eforturi în Justiţie şi în comba­terea corupţiei.

România a cheltuit deja cea mai mare par­te din suma de 1 mld. euro destinată secu­rizării frontierelor (270 mil euro bu­getaţi doar în 2011) pentru a putea face faţă exi­genţelor Schengen. Cea mai mare parte din aceşti bani a fost încasată de concernul franco-german EADS, contractul fiind sem­nat în 2004 în prezenţa fostului premier Adrian Năstase şi a fostului cancelar german Gerhard Schroder.

La începutul anului preşedintele Tra­ian Băsescu, pus în faţa refuzului Ger­ma­­niei şi al Franţei de a accepta aderarea, a ame­ninţat că va opri investiţiile, iar cei 270 mil euro pentru acest an vor fi îndrep­taţi spre IMM-uri. Dar lucrurile au mers înainte.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici