- Home
- Sănătate
- (20.11.2018, 11:39)
- Silvana Chiujdea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alimentaţia corectă în timpul postului. Ce ne recomandă nutriţioniştii
Restricţiile la lactate, ouă şi carne pe care le presupune postul ar putea fi dificil de respectat pentru muţi, dar dacă la acestea se adaugă şi o alimentaţie deficitară în proteine şi minerale, atunci sănătatea ar putea fi serios afectată. În acest context, sfaturile nutriţioniştilor pentru perioada de post pot fi foarte utile.
Urmărește
1966 afișări
Un medic nutriţionist a explicat ce efect are alimentaţia de post asupra organismului. Sunt recomandate anumite suplimente de vitamine sau minerale pe durata postului sau anumite alimente care să suplinească lipsa produselor de origine animală?
”Se pare că obiceiurile străvechi şi tradiţiile au ajutat oamenii să găsească echilibrul trupului şi sufletului prin post şi rugăciune. Deşi la acel moment semnificaţia postului era strict legată de principiile religioase, se pare că acesta avea un rol mai important de atât, de detoxifiere a organismului. Unele studii arată de exemplu în post scăderea LDL colesterolului si raportului LDL/HDL, a tensiunii arteriale, limitarea consumului de zahăr, îndulcitori, scăderea ponderală etc. Prin postul ortodox, se elimină consumul de carne, ouă, lapte şi derivatele sale şi se creşte aportul de carbohidraţi, cereale, fructe şi legume, leguminoase, nuci, seminţe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană. Dacă este echilibrat, nu limitează aportul de proteine şi aminoacizi esenţiali”, explică dr. Ionela Dumitrescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la Clinica Smart Nutrition, medic rezident boli endocrine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
O alimentaţie bine echilibrată presupune să nu uităm de vitaminele, mineralele, aminoacizii esenţiali şi constituenţii absolut necesari pentru o bună funcţionare a proceselor metabolice.
Cum suplinim deficitele alimentare
”Având în vedere că în post se limitează consumul de carne, ouă, lapte, peşte, cele mai frecvente deficite apar în rândul constituenţilor acestora, anume aminoacizii esenţiali, vitaminele din grupul B, vitamina D pe care o luăm din din peşte şi din ouă. Aminoacizii esenţiali lyzina, methionina, triptofanul, treonina sunt câteva exemple de aminoacizi esenţiali care pot fi deficitari în alimentaţia de post”, explică medicul.
Consumând soia, tofu, linte, nuci, seminţe, quinoa şi cereale putem suplini aceste deficite. Incluzând în alimentaţie seminţe de in, nuci, seminţe de chia sau cânepă putem recupera din acizii omega 3 şi 6 pe care îi pierdem prin eliminarea altor alimente, în perioada postului.
”În ceea ce priveşte vitaminele şi mineralele, studiile au arătat că aportul de vitamine din grupul B, mai ales B2 riboflavina şi B12 ciancobalamina scade. De asemenea, atenţia trebuie îndreptată spre deficitul de aport de vitamina D, iod, zinc, fier, calciu”, adaugă specialistul.
Cum le suplinim? Vitamina B12 poate fi ”recuperată” din suplimente, murături, drojdie sau produse cu boabe de soia fermentate. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, seminţele de chia. Fasolea şi nucile conţin zinc, iar calciu găsim în conopidă, broccoli, tofu, varză şi spanac.
Algele, cartofii, afinele, sarea iodată furnizează iodul de care avem nevoie, iar pentru Vitamina D ar trebui folosite suplimente, mai ales dacă postul este pe o perioadă mai lungă din sezonul rece.
”Prin urmare, bine echilibrată, alimentaţia în post poate asigura toţi nutrienţii de care avem nevoie. Sfatul meu este să mizăm pe varietate, incluzând fructe, legume şi leguminoase, cereale, nuci şi seminţe”, spune dr. Ionela Dumitrescu.
Citeşte şi: Cazul Florin Busuioc: Cele şase reguli de aur pentru prevenirea infarctului şi a altor boli cardiovasculare
Citeşte şi: Vedetă a fotbalului mondial, din nou la marginea prăpastiei. Pedeapsa DURĂ care l-ar putea aştepta acum pe "Gazza"
Citeşte şi: Importanta unor sisteme de supraveghere video exterior. Siguranta este mereu pe primul plan!
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Cazul Florin Busuioc: Cele şase reguli de aur pentru prevenirea infarctului şi a altor boli cardiovasculare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe