Curtea Constituţională despre Legea caselor naţionalizate

Curtea Constituţională (CC) a decis că persoanele cărora li s-a recunoscut prin hotărâre irevocabilă dreptul de proprietate asupra unui imobil ce cade sub incidenţa Legii 10/2001 nu pot fi obligate la restituirea acestora.

Urmărește
523 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională despre Legea caselor naţionalizate

Curtea Constituţională despre Legea caselor naţionalizate

Sumele plătite de aceste persoane pentru cumpărarea imobilului naţionalizat şi care ulterior a fost restituit proprietarului, constituie, prin actualizare la nivelul pieţei, avans la noul imobil, pe care au dreptul să îl cumpere de la stat.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, în luna august, Parlamentului, reexaminarea legii de modificare a legii caselor naţionalizate, iniţiată de parlamentari ai PC, considerând că actul normativ este echivoc şi imprecis şi conţine formulări neclare, consfiinţeşte actele de naţionalizare deoarece exclude de la restituirea în natură a terenurilor aferente imobilelor înstrăinate în temeiul Legii 112.

Textele adoptate în 8 octombrie de către Parlament au fost reclamate de PDL la Curtea Constituţională, care va lua în discuţie în 12 noiembrie sesizarea politicienilor.

Această excepţia a fost ridicată Mihaela Romaniţa în Dosarul 23861/3/2005 (nr. format vechi 2571/2007) al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a III-a civilă. În 9 octombrie, CC a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului 47 din Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Pe de altă parte, CC a respins excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.2 alin.(1) lit.i) şi art.45 alin.(2) din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, excepţie ridicată în acelaşi dosar.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate l-a constitui de fapt prevederile articolul 2 alin.(1) lit.i), articolul 45 alin.(2) şi articolul 47 din Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicată, în urma adoptării Legii 247/2005 cu următorul conţinut: "În sensul prezentei legi, prin imobile preluate în mod abuziv se înţelege: i) orice alte imobile preluate fără titlu valabil sau fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data preluării, precum şi cele preluate fără temei legal prin acte de dispoziţie ale organelor locale ale puterii sau ale administraţiei de stat"; "Actele juridice de înstrăinare, inclusiv cele făcute în cadrul procesului de privatizare, având ca obiect imobile preluate fără titlu valabil, sunt lovite de nulitate absolută, în afară de cazul în care actul a fost încheiat cu bună-credinţă"; "Persoanele îndreptăţite, precum şi persoanele vătămate într-un drept al lor, cărora până la data intrării în vigoare a prezentei legi li s-au respins, prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, acţiunile având ca obiect bunuri preluate în mod abuziv de stat, de organizaţii cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, pot solicita, indiferent de natura soluţiilor pronunţate, măsuri reparatorii în natură sau prin echivalent, în condiţiile prezentei legi".

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici