Ştiinţa a aflat cum a reuşit turcul Yusuf Dikec să tragă excepţional cu pistolul ţinând-şi o mână în buzunar

Un grup mic de neuroni alimentează concentraţia, fiind „responsabil” de miracole precum cel înregistrat la Jocurile Olimpice de la Paris.

Urmărește
2501 afișări
Imaginea articolului Ştiinţa a aflat cum a reuşit turcul Yusuf Dikec să tragă excepţional cu pistolul ţinând-şi o mână în buzunar

Yusuf Dikec

Un studiu recent, publicat în „Nature Neuroscience”, evidenţiază prezenţa unei infime structuri cerebrale, numită „locus coeruleus” sau „punctul albastru”, care joacă un rol central în reglarea atenţiei.

Yusuf Dikec a câştigat argintul la tir, la Jocurile Olimpice de la Paris, şi felul în care a reuşit să atingă performanţa a devenit viral pe reţelele de socializare.

Vedeta Jocurilor Olimpice din 2024 este un subofiţer pensionar al Jandarmeriei turce şi membru al clubului sportiv Jandarma Gücü Dikec.

Concentrarea absolută a lui Dikec

Printre cele mai importante momente ale Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 care au captat atenţia lumii se numără performanţa extraordinară a trăgătorului turc Yusuf Dikec.

Fără protecţie (a folosit doar dopuri de urechi) şi lipsit de aparat de ochire, Dikec a făcut furori întrucât, cu calm şi o mână în buzunar, a plecat acasă cu medalia de argint în proba de pistol cu aer comprimat.

Concentrarea lui absolută, aparent fără efort, a stârnit discuţii şi i-a determinat pe mulţi să se întrebe cum a reuşit să atingă extraordinara stare de concentrare mentală.

Potrivit cercetărilor recente, inclusiv a unui studiu publicat recent în revista Nature Neuroscience, o structură mică, adâncă în trunchiul nostru cerebral, cunoscută sub numele de „locus coeruleus” sau „punctul albastru”, joacă un rol central.

„Creierul nostru are capacitatea de a se concentra, de a filtra distragerile, de a se concentra pe o singură sarcină”, explică neurologul italian Valerio Zerbi, profesor la Universitatea din Geneva, care a coordonat noul studiu împreună cu Johannes Bohacek de la Politehnica din Zurich.

„Locus coeruleus” se activează în puncte diferite

„Acest fenomen, descris de termenul englezesc „a fi în zonă”, este o abilitate critică nu numai pentru sportivi, ci şi pentru oricine se confruntă cu o sarcină dificilă, fie că este vorba de un examen, de stăpânirea unui instrument muzical sau de a face faţă complexităţii vieţii de zi cu zi”, mai spune acesta.

„În creierul nostru există un grup mic de neuroni, cunoscut sub numele de „locus coeruleus” sau „punctul albastru” care, în ciuda dimensiunilor sale mici, joacă un rol colosal în modul în care percepem şi procesăm lumea din jurul nostru”, relatează acelaşi Zerbi.

Punctul albastru acţionează ca un conductor, influenţând aproape fiecare parte a creierului prin eliberarea de norepinefrină, un neurotransmiţător care ne ajută să ne reglam atenţia şi vigilenţa. S-a descoperit că „locus coeruleus” se activează în moduri diferite, în funcţie de ceea ce are nevoie creierul nostru la un moment dat.

Când suntem profund concentraţi, se activează într-un mod constant şi tonic, ajutându-ne să eliminăm distragerile şi să performăm. Iar când se întâmplă ceva neaşteptat, cum ar fi un zgomot brusc, „locus coeruleus” trece în modul „explozie”, cu şocuri continue, pregătindu-ne pentru vigilenţă şi reacţie rapidă.

Studiul punctului albastru, făcut cu tehnici de ultimă oră

Noua descoperire, care marchează un progres semnificativ în înţelegerea funcţiei creierului, a fost posibilă datorită utilizării tehnicilor de studiu precum fotometria, imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională şi optogenetica futuristă, o metodă care utilizează pulsuri de lumină în scopul controlului neuronal.

„În practică am văzut cum diferitele modalităţi de activare a locusului coeruleus reuşesc să reorganizeze activitatea creierului pentru a se adapta nevoilor momentului. De exemplu, atunci când punctul albastru este activat „în şocuri”, acesta angajează zonele dedicate procesării informaţiilor senzoriale, ajutându-ne să ne menţinem atenţia ridicată asupra mediului înconjurător.

În schimb, activarea tonică susţine concentrarea, implicând regiuni precum cortexul prefrontal şi hipocâmpul, la fel cum căştile ne ajută să ne concentrăm, reducând zgomotul de fundal”.

Pot fi antrenate abilităţile creierului?

Succesul olimpic al lui Yusuf Dikec şi al multor alţi sportivi de top poate sta în stăpânirea perfectă a punctului albastru.

„Prin rafinarea activităţii locus coeruleus, am fi capabili să trecem de la stări de concentrare intensă la stări de conştientizare largă şi reacţie rapidă, performând cel mai bine atunci când contează cel mai mult.

Pregătirea fizică este cu siguranţă necesară unui sportiv olimpic, dar uneori ceea ce face diferenţa sunt abilităţile extraordinare de control ale creierului uman, abilităţi pe care începem să le înţelegem mai bine şi pe care poate în viitor vom învăţa şi să le antrenăm” conchide Zerbi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici