Consumul de fructe reduce riscul depresiei pe măsură ce îmbătrânim

  • Studiul de la Universitatea din Singapore arată că persoanele care consumă cel puţin trei porţii de fructe pe zi au un risc cu 21% mai mic de a dezvolta simptome depresive în timp.
  • Fructele nu numai că îmbunătăţesc starea de bine mentală, dar sunt asociate şi cu o mai bună funcţie cognitivă şi un risc redus de oboseală şi insomnie.
  • Cercetările sugerează că antioxidanţii şi proprietăţile antiinflamatorii ale fructelor ar putea contribui la protejarea creierului de degenerare pe măsură ce îmbătrânim.
Urmărește
1229 afișări
Imaginea articolului Consumul de fructe reduce riscul depresiei pe măsură ce îmbătrânim

Sursa foto: Pexels

Un nou studiu realizat de Universitatea Naţională din Singapore sugerează că consumul regulat de fructe ar putea fi o metodă simplă şi eficientă de a reduce riscul simptomelor depresive pe măsură ce îmbătrânim, scrie New Atlas. Această cercetare subliniază beneficiile potenţiale ale consumului de fructe pentru sănătatea mintală şi adaugă la corpul tot mai mare de dovezi care susţin rolul dietei în bunăstarea mintală.

Studiul a analizat datele a 13.738 de participanţi pe parcursul a aproape două decenii. A fost realizat în două etape: prima între 1993 şi 1998, când participanţii, având în medie 51 de ani, şi-au raportat aportul zilnic de fructe; şi a doua între 2014 şi 2016, când participanţii aveau în jur de 73 de ani. Cercetătorii au folosit Scala de Depresie Geriatrică pentru a evalua sănătatea mintală şi au constatat că 23,1% dintre participanţi au prezentat cel puţin cinci simptome depresive.

Descoperirile cheie au relevat că persoanele care consumau cel puţin trei porţii de fructe zilnic aveau un risc estimat cu 21% mai mic de a dezvolta simptome depresive, comparativ cu cei care consumau mai puţin de o porţie pe zi. Această asociere a rămas semnificativă chiar şi după ajustarea pentru alţi factori de stil de viaţă, cum ar fi fumatul, activitatea fizică şi calitatea somnului.

Coordonatorul studiului, Woon-Puay Koh, a subliniat că menţinerea unei diete bogate în fructe de la vârsta de 40 la 65 de ani poate reduce semnificativ probabilitatea depresiei legate de vârstă. Fructele consumate frecvent în studiu au inclus pepene, portocale, mandarine, banane şi mere. Koh a observat că studiul nu a găsit vreo diferenţă în impactul bazat pe indicele glicemic al fructelor, ceea ce înseamnă că persoanele cu diabet ar putea beneficia şi ele alegând fructe cu un indice glicemic mai scăzut.

Studiul nu a găsit o asociere similară între consumul de legume şi sănătatea mintală, ceea ce este în concordanţă cu cercetările anterioare care sugerează că fructele, mai degrabă decât legumele, ar putea fi mai eficiente în reducerea depresiei legate de vârstă.

Aceste descoperiri susţin studiile anterioare din SUA şi Japonia, care au corelat consumul de fructe cu rate mai scăzute de simptome depresive. Cercetările viitoare îşi propun să exploreze mai în detaliu cum antioxidanţii şi proprietăţile antiinflamatorii ale fructelor ar putea ajuta la protejarea creierului de degenerare şi la menţinerea sănătăţii mintale pe măsură ce îmbătrânim.

Studiul a fost publicat în Journal of Nutrition, Health and Aging şi subliniază importanţa consumului de fructe ca măsură preventivă împotriva depresiei la adulţii în vârstă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici