- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (14.11.2024, 09:22)
De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani
De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani? Un miliard de oameni obezi şi alimentaţia nesănătoasă, principalele cauze.
Urmărește
5664 afișări
De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani
Numărul persoanelor care suferă de diabet s-a dublat dramatic în ultimele trei decenii, de la 7% la 14% din populaţia adultă a lumii. Astăzi, 828 de milioane de oameni trăiesc cu această boală cronică, după o creştere de 630 de milioane de cazuri în doar 30 de ani.
Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au identificat cauzele principale ale acestei explozii a cazurilor de diabet, scrie The Guardian.
Obezitatea se află în fruntea listei, aproape un miliard de adulţi şi 159 de milioane de copii fiind în prezent supraponderali. La această situaţie contribuie mai mulţi factori sociali şi economici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vladimir Putin și Xi Jinping au avut o convorbire telefonică. Ce au discutat cei doi lideri la doar o zi după inaugurarea lui Trump
-
Situaţia reală de pe fronturile din Ucraina. În Pokrovsk situaţia e critică, iar în Velika Novosilka trupele ucrainene riscă să fie încercuite. Armata Kievului se retrage din puncte cheie ale frontului
-
Şeful armatei din Israel va demisiona
-
Consiliul Ecofin a adoptat recomandările privind planul bugetar-structural al României. Deficitul bugetar la sub 3% pe parcursul perioadei 2025-2031
Un rol major îl joacă preţurile alimentelor. În multe ţări, mâncarea nesănătoasă este ieftină, la îndemână şi intens promovată prin reclame, în timp ce alimentele sănătoase devin tot mai greu de găsit şi mai scumpe.
Situaţia este agravată de schimbările climatice, care provoacă secete, inundaţii şi creşterea nivelului mărilor, afectând producţia de alimente sănătoase.
Îmbătrânirea populaţiei la nivel global reprezintă un alt factor important, deoarece riscul de a dezvolta diabet creşte odată cu vârsta. În plus, în multe zone ale lumii, oamenii nu au acces la spaţii sigure pentru exerciţii fizice.
Există două tipuri principale de diabet. Tipul 1 este o boală în care sistemul imunitar atacă şi distruge celulele care produc insulină din pancreas. Tipul 2, care reprezintă 95% din cazuri, este o tulburare metabolică în care corpul nu mai poate folosi eficient insulina. Spre deosebire de tipul 1, diabetul de tip 2 poate fi prevenit.
Tratamentul diferă în funcţie de tipul de diabet. Persoanele cu diabet tip 1 au nevoie de injecţii cu insulină pentru a supravieţui. Pentru diabetul tip 2, tratamentul poate include medicamente care scad glicemia, dar şi schimbări în alimentaţie şi stil de viaţă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune mai multe soluţii pentru combaterea acestei epidemii: limitarea reclamelor la alimentele nesănătoase, în special cele care vizează copiii, introducerea unor politici care să facă alimentele sănătoase mai accesibile, crearea de spaţii sigure pentru activităţi fizice, îmbunătăţirea accesului la servicii medicale pentru diagnostic precoce şi reducerea preţurilor la medicamentele pentru diabet, mai ales în ţările sărace.
Un studiu recent a arătat că reducerea consumului de zahăr la copii, începând din perioada prenatală şi continuând în primii ani de viaţă, îi poate proteja împotriva diabetului şi a tensiunii arteriale ridicate la vârsta adultă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt numele importante care au participat la ceremonia lui Donald Trump? Billy Ray Cyrus, Jason Aldean și Kid Rock s-au numărat printre invitați
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Oboseala te face mai agresiv - studiu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe