Reuters: România se află pe lista ţărilor care au înregistrat scurgeri de metan. Gazul este de 80 de ori mai puternic faţă de CO2

  • Scurgerile de metan din sectorul energetic din UE sunt o problemă mai mare faţă de cât se credea.
  • România a fost identificată printre ţările care au cele mai mari scurgeri de metan la nivelul UE.
  • Metanul este de peste 80 de ori mai puternic faţă de CO2 în primii 20 de ani pe care îi petrcere în astmosferă.
Urmărește
2899 afișări
Imaginea articolului Reuters: România se află pe lista ţărilor care au înregistrat scurgeri de metan. Gazul este de 80 de ori mai puternic faţă de CO2

Reuters: România se află pe lista ţărilor care au înregistrat scurgeri de metan. Gazul este de 80 de ori mai puternic faţă de CO2

Folosind o cameră cu infraroşu de 100.000 de euro, echipa non-profit Clean Air Task Force (CATF) a descoperit scurgeri importate de metan în atmosferă la 123 de unităţi de petrol şi gaze din România, Austria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, relatează Reuters.

În prezent, UE nu reglementează emisiile de metan în sectorul energetic, ceea ce înseamnă că companiile care gestionează site-urile chestionate de CATF nu încalcă legile din cauza scurgerilor sau a aerisirii.

În timp ce unele state membre solicită firmelor să raporteze unele emisii, nu există un cadru general care să le oblige să monitorizeze scurgerile sau să le remedieze.

"Dacă vrem să limităm creşterea termperaturii globale la 1,5 grade Celsius, trebuie să oprim aceste scurgeri", A spus James Turitto, de la CATF.

În total, CATF a identificat 271 de incidente, în unele locaţii scurgerile de metan era multiple.

Turitto a spus că peste 90% din site-urile pe care le-a vizitat în Republica Cehă, Ungaria, Italia, Polonia şi România înregistrează scurgeri de metan. Scurgeri s-au înregistrat şi în Germania şi Austria, dar într-un procent mai mic.

UE va propune în acest an legi care vor obliga companiile de petrol şi gaze să monitorizeze şi să raporteze emisiile de metan, precum şi să îmbunătăţească detectarea şi repararea scurgerilor.

În sectorul energetic, metanul este emis intenţionat prin aerisire şi accidental de la situri precum rezervoarele de stocare a gazului, terminalele de gaz natural lichefiat (GNL), staţiile de compresoare de conducte şi staţiile de procesare a petrolului şi gazelor.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici