COMENTARIU Lelia Munteanu: SARS-CoV-2, Covid-19, oamenii-"teflon" şi...protecţia divină

Despre oamenii-"teflon" – persoane vaccinate sau nu de care nu se "prinde" virusul, chiar dacă sunt puternic expuse – s-a mai vorbit în lumea medicală din Israel.

Urmărește
2101 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: SARS-CoV-2, Covid-19, oamenii-"teflon" şi...protecţia divină

Aseară, la jurnalul Canalului 12, prof. Eyal Leshem, medic infecţionist la spitalul TelHaShomer a explicat pe înţelesul publicului: "Nu există boală contagioasă care să afecteze toată populaţia". A dat ca exemplu studiile realizate în cazul SIDA, atunci când s-a analizat prima oară fenomenul "teflon". Există subiecţi expuşi intens la virusul HIV, care nu dezvoltă SIDA, chiar dacă la un moment dat devin seropozitivi. S-a constatat că respectivii au o mutaţie genetică, care se manifestă prin lipsa din naştere a unui receptor responsabil cu introducerea virusului HIV în celulă.

Aceeaşi explicaţie poate fi valabilă şi în cazul SARS-CoV-2 şi Covid-19. În toată lumea sunt binecunoscute şi documentate cazuri de familii care locuiesc în aceeaşi casă şi unde toţi membrii, în afară de unul sau doi, au test pozitiv sau chiar dezvoltă covidul (pot fi unul dintre soţi sau unul dintre copii).

Actualmente, la spitalul Tel HaShomer e în desfăşurare un asemenea studiu, pe familiile contaminate sau bolnave, care au câte un membru „teflon". În unele situaţii s-au contaminat ori s-au îmbolnăvit de două, ba chiar de trei ori şi, totuşi, unul dintre ei a rămas neafectat.

Cercetătorii de la London College of Medicine studiază o altă ipoteză care poate explica fenomenul: memoria celulară a celuleor T din sistemul imunitar, care intră în acţiune la „amintirea" virusului sau a unui virus similar. Cu cât repertoriul contaminărilor virale din copilărie este mai bogat, cu atât cresc şansele de apariţie a fenomenului "Teflon". Prof. Mella Mayne susţine că fenomenul apare, probabil, la 10-15 la sută din populaţie.

Cu alte cuvinte, paradoxul bolilor infecţioase ar fi că trebuie să fii bolnav, ca să fii sănătos. 

Fenomenul "Teflon" funcţionează deci şi când e vorba despre SARS-CoV-2 şi Covid. Poate avea, potrivit prof. Eyal Leshem multe explicaţii. Acestea, în oricare caz „teflon", pot exista inclusiv concomitent.

1. Mutaţie genetică (lipsa receptorului responsabil cu introducerea virusului SARS-CoV-2  în celula umană).

2. Celulele T ale sistemului imunitar, capabile să acţioneze mai rapid decât anticorpii, la „amintirea" virusului Corona sau a unui virus similar.

3. Respectarea cu stricteţe a regulilor sanitare.

4. Teste fals negative.

5. Contaminare (a)simptomatică şi fără testare, în care individul nu ştie că a fost contaminat sau că a trecut prin boală. (Majoritatea oamenilor nu se testează la fiecare strănut sau guturai).

Prof. Leshem mai oferă o explicaţie, cea mai interesantă (venind din partea unui om de ştiinţă): protecţia divină. Pronia (ca s-o traducem în limbaj teologic) e responsabilă de înarmarea fiecărui individ cu un mecanism, necunoscut încă sau bănuit numai, mecanism care opreşte intrarea virusului în celule.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici