PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Cum să ajungi la ciolan. De la afaceri mici, prin politică, la afaceri mari şi putere. Povestea deputatului Erwin Molnar, fostul şef de la Apele Române

Sergiu Musteaţă, inginerul de la Apele Române care a fost dat afară pentru a face loc chelneriţei (proaspăt demisionate în urma scandalului din Regie) a pus degetul pe o rană deschisă a României: ”în practică, rezumînd, cred că discutăm de politiceni care văd instituţiile statului ca şi trambulină politică şi îşi urmăresc strict intereselor lor, mai puţin interesele angajaţilor şi ale instituţiei. Asta este percepţia mea sinceră, cu toate emoţiile care mă cuprind astăzi. Asta este concluzia: politicieni mici, la instituţii mari”. Sistemul clientelar de putere, de sus pînă jos, din România de azi îi dă dreptate. Ca şi ”studiul de caz” de mai jos, privind ascensiunea fulgerătoare a lui Erwin Molnar, de la patron al unei firme cu patru angajaţi în 2004, în Parlamentul României, în 2020.

Urmărește
3734 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA  Marius Oprea / Cum să ajungi la ciolan. De la afaceri mici, prin politică, la afaceri mari şi putere. Povestea deputatului Erwin Molnar, fostul şef de la Apele Române

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Cum să ajungi la ciolan. De la afaceri mici, prin politică, la afaceri mari şi putere. Povestea deputatului Erwin Molnar, fostul şef de la Apele Române

Regia Apelor Murdare din politică

De Erwin Molnar, dacă ar fi fost mai prudent şi cu bun simţ şi n-ar fi tratat Regia Apelor Române ca pe o moşie proprie, dîndu-l afară pe directorul tehnic Ianculescu de la Mureş şi detaşîndu-l, ca represalii pentru că a vorbit cu presa, la sute de kilotmeri de casă (ceea ce a indignat o ţară întreagă şi a ajuns şi la urechile preşedintelui Iohannis), n-ar fi ştiut mai nimeni. Ar fi fost şi el un politician, ca atîţia alţii, pe care ”partidul” (în speţă, cel liberal) l-a socotit potrivit pentru a-l aduce în Parlamentul României, ca deputat. Dar, cum scria Balzac, ”Parvenitul se tîrăşte de-a buşilea în faţa celor ce-i pot fi de folos şi este obraznic, cu cei de care nu mai are nevoie. Pare marchiz dacă-l priveşti din spate, dar este bădăran dacă-l priveşti din faţă”.    

Subiectul ”Erwin” a încins spiritele şi în interiorul Partidului Naţional Liberal, fiind folosit ca armă în lupta politică internă. Recent, Rareş Bogdan l-a atacat din nou pe Orban, preşedintele partidului, în contextul  noului scandal, cu numirile politice la Apele Române (de astă dată, cel din Moldova), în care a fost implicat numele partidului. Prim-vicepreşedintele PNL a spus că Ervin Molnar, ajuns deputat, ar fi trebuit destituit din prima clipă din fruntea Regiei (şi, se subînţelege, n-ar fi avut ce să caute primul, pe lista de candidaţi la Camera Deputaţilor în alegeri, din partea PNL Mureş). Dar, răul a fost făcut. PNL-ul s-a făcut de rîs, pentru că Erwin Molnar i-a ridicat fustele în văzul lumii. Şi acum e greu să se mai repare ceva.

Cum s-a ajuns însă ca acest domn să fie numit în fruntea Regiei care administrează reţeaua hidrografică a României? Şi apoi, să ocupe primul lista de depuţaţi a liberalilor din Mureş? Absolvent al Liceului de Matematică-Fizică ”Papiu-Ilarian” din Tîrgu Mureş,  a făcut Facultatea de Construcţii de Maşini de la Politehnica din Cluj, fiind licenţiat în 2002 în ”roboţi industriali”. De aici şi pînă la ”debitul apelor Dunării” şi Parlamentul României e cale lungă. Pentru care nu ”specializările” făcute la diferite cursuri nu l-au pregătit, ci ”şcoala vieţii” în apele murdare ale politicii.  

Conform CV-ului său oficial ” europass”, acestea au privit mai ales ”securitatea în muncă”,  impactul modificărilor Codului Fiscal şi ”performanţa în administraţia publică locală”, la diferite ”workshop”-uri de scurtă durată. Nimic despre apă, în afara înscrierii sale la doctorat, în 2020, la Facultatea de Construcţii Hidrotehnice. Dar era deja ”pe funcţie”. Aşa cum era pe funcţie şi atunci cînd studia ”performanţa în administraţia publică”: în funcţia de şef de cabinet al prefectului, cea care i-a netezit calea spre ”Apele” puterii. Erwin Molnar, precum majoritatea generală a ”animalelor politice” aristoteliene din România, s-a calificat la locul de muncă. Precum şi primul său ”şef”, fostul prefect şi şef al PNL Mureş, Ciprian Minodor Dobre. Dar Molnar, prin deciziile sale de la Apele Române, care au tîrît partidul liberal într-un un scandal din care nicio apă nu-l mai spală, a făcut aceste cursuri, precum cel de ”administraţie publică şi fundamentarea deciziilor” cam degeaba, după cum i-au dovedit-o faptele.

Prefect la consilier şi ban la ban trage

Ciprian Dobre a fost ”steaua” care a răsărit în calea lui Erwin. Dobre a pornit ca mecanic la AZOMUREŞ, de unde după şapte ani de muncă a cutezat să se înscrie la Drept. Pe parcursul studiilor, a cunoscut-o pe soţia sa Juliana, alături de care (şi unii din Mureş susţin că ar trebui să scriu ”datorită căreia”) a înfiinţat casa de avocatură Dobre, din Tîrgu Mureş. A început, cum e şi normal pentru un avocat de succes, să se învîrtă atît în cercurile oamenilor cu bani şi probleme, cît şi în cele politice. A intrat în PNL în 2000 şi, în urma cercului de relaţii, lărgit pas cu pas, a fost numit prefect al judeţului în 2005. Nu ştiu unde şi cum tînărul Erwin Molnar l-a cunoscut pe tînărul avocat Dobre. Primul avea o mică firmă de construcţii, TELSAT SERVICE SRL, care a fost înregistrată la Registrul Comerţului în 10 februarie 2002, unde a ocupat funcţia de ”manager”. Dar, ca multe SRL-uri, ”patronul” nu prea avea după ce bea apă – nici nu visa atunci că avea să ajungă cîndva stăpînul ”Apelor”.

Pentru Erwin Molnar, viaţa s-a schimbat cînd, imediat după ce a ajuns prefect, Ciprian Minodor Dobre l-a numit mai întîi şeful cancelariei prefectului (pe 6 ianuarie 2005), avansîndu-l în 10 martie anul următor în funcţia de consilier al său. Totul a început să funcţioneze ca un ceasornic. După cum dezvăluia un blog local al lui Tiberiu Fazekas, ”banii aduşi de la bugetul de stat prin hotărîri de guvern pentru primării, prin destoinicia acestui fost prefect (Dobre – n.n.) erau prăduiţi de firmele de casă, care primeau lucrări cu dedicaţie. În mandatul său, primăriile care primeau fonduri guvernamentale pentru diverse lucrări, prin hărnicia prefectului Minodor Ciprian Dobre, erau convinse să încheie contracte de consultanţă juridică cu cabinetul de avocatură al soţiei prefectului, Iuliana Dobre. În fiecare lună, plăteau aceste servicii, timp de 4–5 ani, sume cuprinse între 650 şi 1.250 euro. Există xerocopii după aceste contracte!”

Firma ”de casă” preferată de prefect, susţine aceeaşi sursă, era chiar cea a consilierului său Erwin Molnar. Fireşte că acesta nu mai apărea în acte ca administrator al TELESAT SERVICE SRL. Dar, sub conducerea mult mai eficientă a tatălui, mamei şi surorii sale, firma de construcţii civile pe care o întemeiase  a cunoscut  o subită înflorire. Dacă atunci cînd era condusă de Erwin avea, cum am mai spus, doar patru angajaţi, o cifră de afaceri de 58.159 lei şi un profit de 2.276 lei, odată ce a intrat pe mîna lu Tiberiu, a Rozaliei şi a surorii Otilia Ida, a devenit una din cele mai puternice firme de construcţii din judeţ, ajungînd în 2008 (an electoral) la 19 angajaţi, o cifră de afaceri de 6.568.446 RON şi un profit de 1.582.326 RON (conform datelor de la Direcţia Finanţelor Publice). Dar cînd Dobre n-a mai fost prefect, în 2010 firma TELESAT SERVICE SRL a fost lovită şi ea brusc de o criză, scăzîndu-i cifra de afaceri la 936.812 lei şi un profit de numai 26.594 lei.

”Recesiunea” n-a durat multă vreme: Erwin Molnar devenise el însuşi consilier judeţean, pe listele liberalilor.

Şeful de la Ape, milionar din canale

Ca să fie sigur că totul e ”sigur”, Molnar şi-a luat în 2006 şi o diplomă de masterat la Universitatea Petru Maior, din Tîrgu Mureş, cu specializarea în ”Managementul securităţii şi sănătăţii în muncă”. A învăţat sîrguincios: n-a avut nicio problemă la ”muncă”: după datele publicate de presa din Mureş, firma familiei Molnar cîştigase 26 de contracte publice cu autorităţile din judeţ, în perioada în care Erwin a fost mîna dreaptă a prefectului de Mureş, Ciprian Dobre (doar dintr-o controversată extindere a canalizării din municipiul Reghin, prost executată, firma a cîştigat 3 milioane de lei). Aşa a avut Erwin Molnar primul contact cu ”Apa”: la canalizare.

Pentru că a realizat cît de profitabile sînt aceste lucrări, întreprinzătorul liberal s-a poziţionat, din iulie 2007, în fruntea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară  ‘’AQUAINVEST MURES’’, partener al Consiliului Judeţean. Funcţie din care s-a autosuspendat un an, cît, între 20 martie 2013 şi 20 martie 2014 a fost director la Apele Române Mureş. De unde, cum ştie acum toată lumea, cu ”expertiza” lui în materie, a ajuns şef peste toate Apele Române.

Din 2007 pînă în 2016, potrivit estimărilor presei, firma controlată de Ervin Molnar a cîştigat din contracte publice peste 2 milioane de euro. Într-un deceniu de funcţii ”liberale” în judeţ, Erwin Molnar a ajuns milionar. Şi averea lui, de atunci încoace, n-ar fi avut niciun motiv să mai scadă. Dimpotrivă. Dar nu banii te uluiesc la acest om. Ci abilităţile sale, aşa cum el însuşi şi le-a înşiruiit în CV-ul ”europass”: ”abilitatea de a planifica şi de a pune în aplicare soluţii, capacitate de analiză şi sinteză, comunicare şi relaţionare adecvată cu membrii echipei, integrare rapidă în coletivitate, eficienţă şi flexibilitate în abordarea problemelor, capacitate de rezolvare a problemelor, capacitate de autocontrol şi de adaptare la situaţii diverse, spirit de observaţie, abilităţi de comunicare, comunicare asertivă, altruism şi orientare helping ” ş.a.m.d.

Toate aceste calităţi se pare că nu l-au ajutat deloc, atunci cînd a luat decizia să scape de inginerul Ianculescu, iar cînd acesta a protestat, să-l detaşeze ”administrativ”, ca pedeapsă, la sute de kilometric de casă. S-ar spune că e vorba mai degrabă de aroganţă, autoficienţă ş.a.m.d., ca să nu folosesc termeni mai duri.

Din lunga înşiruire a ”capacităţlor” sale din CV, la Erwin Molnar mi se par totuşi sincere cîteva: ”tenacitate, perseverenţă, abilităţi de negociere, implicare în atingerea obiectivelor instituţionale fixate”. Mai ales dacă ”obiectivele instituţionale fixate” sînt termenii mult mai elevaţi, de ”CV” european, pe care deputatul PNL Molnar îi preferată mult mai românescului şi adevăratului ”ciolan”.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici