LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 961. Rusia îi alungă pe ucraineni din ţară: a început contraofensiva în Kursk cu 50.000 de soldaţi / Zelenski îşi încheie azi, la Berlin, turneul european cu „Planul de victorie”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat mini-turneul de 48 de ore prin Europa, vizitând Londra, Paris şi Roma, pentru a prezenta detaliile „Planul pentru victorie” aliaţilor-cheie.

Urmărește
3244 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 961. Rusia îi alungă pe ucraineni din ţară: a început contraofensiva în Kursk cu 50.000 de soldaţi / Zelenski îşi încheie azi, la Berlin, turneul european cu „Planul de victorie”

Salut între Zelenski şi Macron

UPDATE Moscova a desfăşurat 50.000 de soldaţi în Kursk. Sirski a făcut anunţul la televizor

Comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sirski, a anunţat că Rusia a desfăşurat 50.000 de militari în regiunea Kursk, care a fost ocupată de forţele ucrainene la începutul lunii august, informează The Kyiv Independent. „Ştim că aproximativ 50.000 de soldaţi din alte sectoare au fost mutaţi în direcţia Kursk”, a spus Sirski într-o apariţie la televiziunea naţională.

UPDATE Putin anunţă noua ordine mondială, formată din „sateliţi” ai Rusiei

UPDATE Mass-media: Kim accelerează producţia şi exportul de arme către Moscova

Coreea de Nord şi-a extins planurile de producţie şi export de arme pentru al patrulea trimestru, pentru a satisface cerinţele militare ale Rusiei. Despre acest lucru a relatat Daily NK, un site de ştiri cu sediul în Seul şi cu o reţea de surse directe în ţara vecină, potrivit căruia Comisia Militară Centrală „a emis sarcini specifice” de urgenţă „prin Ordinul nr. 61351 din 1 octombrie”. Potrivit unei surse din Coreea de Nord, pe 2 octombrie, Ministerul Apărării „a început să pună în aplicare consolidarea cooperării cu Rusia, asigurând rapid cantitatea totală de exporturi de muniţie”.

UPDATE Zelenski merge astăzi la Berlin. Se vede cu cancelarul Olaf Scholz, apoi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier

Vizită astăzi, la Berlin, pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care după întâlnirea de ieri de la Roma cu premierul Giorgia Meloni se va întâlni în capitala Germaniei cu cancelarul Olaf Scholz, apoi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier. Discuţiile se vor concentra pe sprijinul Germaniei pentru Ucraina, în special pe livrarea de arme la Kiev pentru a se apăra de armata rusă. Pe masă se află şi planul care vizează găsirea unei soluţii paşnice la război, după cum a explicat agenţia DPA. Zelenski urma să participe mâine la un summit la nivel de lideri al Grupului de Contact pentru Ucraina la baza aeriană americană Ramstein din sud-vestul Germaniei. Cu toate acestea, summitul a fost amânat, după ce preşedintele american Joe Biden a decis să rămână în Statele Unite pentru a face faţă efectelor uraganului Milton. Vizita de  astăzi este a doua lui Zelenski în Germania în ultimele 5 săptămâni.

UPDATE Patru morţi într-un atac cu rachete ruseşti la Odesa

Patru persoane au fost ucise de o rachetă rusă în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Kiper a spus că o rachetă balistică a lovit o clădire cu două etaje în care locuiau şi lucrau civili. Alte zece persoane au fost rănite.

///////////////////////////////////////

Scopul a fost de a consolida poziţia de negociere a Kievului în vederea unui al doilea summit de pace. Zelenski s-a întâlnit cu premierul britanic, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu remierul italian Giorgia Meloni, cerând mai mult sprijin.

Preşedintele ucrainean a subliniat importanţa asistenţei militare imediate, subliniind atacurile zilnice ale Rusiei împotriva civililor şi a infrastructurii critice, cum ar fi reţeaua energetică şi Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră.

Zelenski a reiterat că o încetare a focului în conflictul cu Rusia nu intră în discuţie şi că Ucraina poate negocia doar de pe poziţii de forţă.

Biden a discutat cu Scholz 

Preşedintele american Joe Biden a purtat conversaţii telefonice cu cancelarul german, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Angolei, Joao Lourenco, după ce a fost nevoit să-şi anuleze călătoria în aceste ţări pentru a urmări îndeaproape evoluţia uraganului Milton. În timpul convorbirii telefonice cu Scholz, Biden a subliniat „puterea durabilă” a relaţiilor dintre SUA şi Germania şi a subliniat – conform unei note a Casei Albe – intenţia sa de a continua „colaborarea puternică, reciprocă” cu privire la priorităţile geopolitice, inclusiv sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Tot potrivit Casei Albe, Biden şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Lourenco pentru capacitatea sa de a guverna priorităţile regionale şi globale şi a subliniat „angajamentul” Washingtonului de a aprofunda parteneriatul strategic cu ţara africană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici