The Economist a desemnat ţara anului

  • Bangladesh, câştigătorea titlului de ţară a anului 2024, pentru tranziţia democratică paşnică.
  • Polonia, Africa de Sud, Argentina şi Siria, printre finaliştii remarcaţi de către The Economist.
  • Premiul recunoaşte eforturile Bangladeshului de a lupta împotriva autocraţiei şi de a restabili instituţiile democratice.
Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului The Economist a desemnat ţara anului

The Economist a desemnat ţara anului

Revista The Economist a ales Bangladesh drept ţara anului 2024, recunoscându-i progresele semnificative în lupta împotriva autocraţiei şi eforturile de tranziţie către un guvern mai liberal. Protestele masive conduse de studenţi au forţat demisia premierului Sheikh Hasina, care a guvernat timp de 15 ani, marcând o schimbare istorică într-un regim considerat din ce în ce mai represiv.

În competiţia pentru acest titlu s-au aflat şi alte ţări care au impresionat prin reforme politice şi economice. Polonia a fost lăudată pentru restaurarea instituţiilor democratice sub conducerea lui Donald Tusk, iar Africa de Sud pentru formarea unei coaliţii promiţătoare după pierderea majorităţii parlamentare de către Congresul Naţional African. Argentina a fost apreciată pentru reformele economice radicale, iar Siria pentru schimbările politice dramatice după înlăturarea lui Bashar al-Assad.

Ceea ce a diferenţiat Bangladesh a fost răsturnarea paşnică a unui lider autoritar şi instalarea unui guvern tehnocrat, condus de laureatul Nobel pentru Pace Muhammad Yunus. Acesta a stabilizat economia şi a început reconstrucţia instituţiilor democratice, încurajând speranţele pentru un viitor mai prosper şi just. Cu toate acestea, provocările rămân semnificative, inclusiv organizarea de alegeri corecte şi restabilirea relaţiilor internaţionale.

Premiul ţării anului, oferit de The Economist, nu este despre cea mai bogată sau fericită naţiune, ci despre locul care a înregistrat cele mai mari îmbunătăţiri. În 2024, Bangladesh s-a remarcat ca un exemplu de curaj civic şi progres democratic într-o lume marcată de instabilitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici