Semnalul unic din creier care schimbă tot ceea ce ştiau oamenii de ştiinţă despre acesta

Cercetătorii au descoperit un semnal celular unic în creierul uman, ceea ce sugerează că acesta ar putea fi mai puternic decât se credea anterior în termeni de calcul, informează Science Alert, care citează revista Science.

Urmărește
6851 afișări
Imaginea articolului Semnalul unic din creier care schimbă tot ceea ce ştiau oamenii de ştiinţă despre acesta

Semnalul unic din creier care schimbă tot ceea ce ştiau oamenii de ştiinţă despre acesta

Descoperirea, realizată în 2020 de cercetători din Germania şi Grecia, a fost posibilă prin măsurarea activităţii electrice a ţesuturilor extrase în timpul intervenţiilor chirurgicale pe pacienţi cu epilepsie.

Aceştia au observat un semnal „gradat” unic, produs de celulele corticale, care utilizează nu doar ionii de sodiu, ci şi calciu pentru a declanşa potenţiale acţionante dendritice mediate de calciu (dCaAPs).

În mod similar cu electronii din computere, creierul utilizează un flux de ioni pentru a transporta semnale între neuroni. Totuşi, în loc de tranzistori, neuronii folosesc canale chimice localizate în dendrite pentru a transmite aceste semnale.

Descoperirea semnalelor mediate de calciu adaugă, practic, o nouă dimensiune în ceea ce priveşte înţelegerea modului în care neuroni procesează informaţiile, relevând un posibil comportament „exclusive OR” (XOR), care ar putea oferi un mod mai sofisticat de a manipula semnalele în creier.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici