LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 915. Kievul lansează un avertisment dur către Belarus / Ruşii au lansat un atac masiv cu rachete şi drone / Armata ucraineană a atacat cu drone regiunea rusă Saratov

  • Belarusul trebuie să îşi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina şi să „înceteze acţiunile neprietenoase” sau riscă să se implice şi mai mult în război, a avertizat Kievul într-un comunicat publicat duminică seara.
  • Rusia a lansat un atac cu drone asupra Kievului, a declarat armata ucraineană luni dimineaţă, adăugând că, potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat răniţi sau pagube.
  • Mai multe case au fost avariate şi zborurile au fost restricţionate în regiunea Saratov din Rusia ca urmare a unui atac cu drone al Ucrainei
Urmărește
57940 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 915. Kievul lansează un avertisment dur către Belarus / Ruşii au lansat un atac masiv cu rachete şi drone / Armata ucraineană a atacat cu drone regiunea rusă Saratov

UPDATE Ucraina se pregăteşte să răspundă la atacul în masă al Rusiei cu arme de producţie proprie, afirmă Kievul

Cu puţin timp înainte, preşedintele Volodimir Zelenski a dezvăluit că Ucraina a dezvoltat o rachetă-dronă de fabricaţie internă, Palianytsia.

UPDATE Incendiu la una dintre principalele rafinării din Rusia. 7 răniţi la Gazprom Omsk

UPDATE Lupte grele în jurul unui oraş din estul Ucrainei

UPDATE Comandant ucrainean: atacul aerian de luni, cel mai mare din tot războiul

UPDATE Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică va inspecta Centrala Nucleară Kursk

UPDATE Negocierile cu Ucraina şi-au pierdut relevanţa, afirmă Kremlinul

Declaraţia purtătorului de cuvânt al Kremlinului vine pe fondul incursiunii ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, care a început la începutul lunii august.

UPDATE Grupul Wagner susţine că nu mai luptă în Ucraina

Mercenarii Wagner operează doar în Belarus şi Africa şi nu luptă alături de armata rusă în Ucraina, a susţinut Grupul Wagner într-o declaraţie pe Telegram pe 26 august.

UPDATE Reacţia ambasadoarei SUA, după atacurile de luni asupra Ucrainei

UPDATE O hidrocentrală din Ucraina, lovită în timpul atacului aerian de luni

UPDATE Barajul hidroelectric de la Kiev a fost lovit în timpul unui atac masiv al Rusiei în Ucraina

Un baraj din Kiev, care face parte din Centrala Hidroelectrică Kiev, a fost lovit în timpul unui atac masiv al Rusiei în Ucraina, a declarat Timofiy Mylovanov, consilier în cadrul Biroului preşedintelui.

Rusia a folosit cel puţin 100 de rachete şi 100 de drone într-un atac la scară largă în întreaga ţară, a declarat Zelenski. Cel puţin patru persoane au fost ucise şi opt au fost rănite, însă bilanţul ar putea creşte.

Mylovanov a declarat că, deşi barajul „rezistă”, centrala a fost avariată în timpul atacului.

„Dacă barajul s-ar prăbuşi, o parte semnificativă a Kievului ar fi inundată”, a declarat Mylovanov.

UPDATE Zelenski răspunde atacurilor ruseşti

Zelenski afirmă că au fost folosite peste 100 de rachete şi aproximativ 100 de drone şi a făcut apel la aliaţii occidentali să furnizeze resurse de apărare aeriană.

Moscova a vizat 15 regiuni din Ucraina, luni dimineaţă, inclusiv Kievul, unde oamenii s-au refugiat în staţiile de metrou subterane după ce s-au auzit explozii.

Zelenski a declarat pe Telegram că au existat „multe pagube în sectorul energetic”.

Kremlinul, între timp, afirmă că atacurile au vizat infrastructura energetică vitală pentru efortul de război al Ucrainei. De asemenea, a declarat că orice perspectivă de discuţii privind încetarea focului cu Kievul „şi-a pierdut relevanţa” şi a avertizat cu privire la un răspuns suplimentar la incursiunea în Kursk.

UPDATE Ucraina cere Belarusului să retragă forţele de la frontieră

„Avertizăm oficialii belaruşi să nu facă greşeli tragice pentru ţara lor sub presiunea Moscovei”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe.

Administraţia de la Kiev afirmă că Belarusul a acumulat „un număr semnificativ de personal, inclusiv forţe de operaţiuni speciale, arme şi echipamente militare”, precum şi mercenari ai fostei companii militare private Wagner în regiunea Gomel din Belarus, la graniţa cu Ucraina, „sub pretextul unor exerciţii”.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat la începutul acestei luni că a desfăşurat aproape o treime din forţele armate ale ţării la graniţa cu Ucraina, declarând la televiziunea de stat că această mişcare a venit ca răspuns la acumularea de trupe de către Kiev în apropierea graniţei cu Belarus.

Kievul respinge acest pretext, ministerul de Externe declarând: „Subliniem că Ucraina nu a întreprins niciodată şi nu va întreprinde nicio acţiune neprietenoasă împotriva poporului belarus”.

Sub Lukaşenko, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, Belarus a permis trupelor Moscovei să atace Ucraina de pe teritoriul său. Rusia a staţionat, de asemenea, arme nucleare în Belarus. Lukaşenko, între timp, a felicitat Ucraina cu ocazia zilei independenţei sale, la sfârşitul săptămânii.

Ucraina a menţionat că desfăşurarea de trupe belaruse a fost concentrată într-o zonă din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, avertizând: „Efectuarea de exerciţii în zona de frontieră şi în imediata apropiere a centralei nucleare ... reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei şi a securităţii globale în general”.

Kievul a îndemnat Belarusul „să înceteze acţiunile neprietenoase şi să retragă forţele de la frontiera de stat a Ucrainei la o distanţă mai mare decât raza de tragere a sistemelor Belarusului”.

„Avertizăm că, în cazul unei încălcări a frontierei de stat a Ucrainei de către Belarus, statul nostru va lua toate măsurile necesare pentru exercitarea dreptului la autoapărare garantat de Carta ONU. În consecinţă, toate concentrările de trupe, facilităţile militare şi rutele de aprovizionare din Belarus vor deveni ţinte legitime pentru forţele armate ale Ucrainei”, a adăugat Ministerul ucrainean de Externe.

Rusia a lansat un atac cu drone asupra Kievului 

Până la 10 drone au fost distruse în timpul apropierii lor de Kiev, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

El a adăugat că estimările complete ale dimensiunii atacului vor veni mai târziu luni.

Cea mai mare parte din centrul şi estul Ucrainei se afla luni sub alertă de raid aerian la ora locală 05:30.

Armata ucraineană a atacat cu drone regiunea rusă Saratov

Mai multe case au fost avariate şi zborurile au fost restricţionate în regiunea Saratov din Rusia ca urmare a unui atac cu drone al Ucrainei de luni, în care a fost rănită o femeie, au declarat oficiali ruşi şi presa locală.

Un complex rezidenţial din oraşul Saratov a fost avariat de resturile căzute de la dronele distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei, a declarat guvernatorul regional Roman Basurgin pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„O femeie a fost spitalizată în stare gravă”, a spus Basurgin. „Medicii luptă pentru viaţa ei”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus nouă drone deasupra regiunii Saratov, care se află la aproximativ 900 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Agenţia de presă RIA din Rusia a raportat că zborurile au fost restricţionate pe aeroportul regional Saratov, citând serviciul de presă al aeroportului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici