- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CC suspectează o înţelegere pe piaţa farma privind întârzierea lansării medicamentelor generice
Consiliul Concurenţei (CC) monitorizează piaţa farma sub suspiciunea că producătorii promovează incorect medicamentele inovative, determinând medicii să prescrie articole cu preţuri ridicate, şi că au înţelegeri cu companiile de generice pentru a întârzia lansarea acestor produse, mai ieftine.
Concluziile reies din investigaţia finalizată recent de Consiliul Concurenţei, care a analizat piaţa distribuţiei angro de medicamente din România.
În urma analizei efectuate a rezultat că datorită comercializării cu precădere a unor medicamente inovative gradul de penetrare a medicamentelor generice este redus.
"Chiar şi în situaţia în care pentru medicamentele inovative există generice vânzările medicamentului inovativ continuă să predomine în România, realizând în general peste 50% din vânzări şi ajungând chiar la 80-90%. În cazul acestor medicamente CC a analizat şi ponderea celor mai ieftine generice, constatând că acestea reprezintă sub 1% din total, deşi în unele cazuri există diferenţe mari de preţ între inovativ şi generic de până la 250%", se arată în raportul autorităţii de reglementare.
În acest context, Consiliul suspectează o înţelegere între firmele din industrie şi o promovare incorectă a medicamentelor originale.
"Există suspiciuni că firmele promovează incorect medicamentele, cointeresându-i pe medici să le prescrie pe cele mai scumpe. De asemenea, vrem în continuare să vedem dacă în piaţă sunt înţelegeri între producătorii de inovative şi cei de generice pentru a întârzia intrarea pe piaţă a genericelor", a declarat preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.
În perioada următoare, Consiliul Concurenţei va monitoriza piaţa de medicamente, pentru a căuta indicii care ar putea duce la deschiderea unei anchete. Legislaţia prevede amenzi de până la 10% din cifra de afaceri pentru companiile care încalcă prevederile în vigoare.
Pentru a evita influenţarea prescrierii anumitor medicamente în detrimentul altora, în funcţie de "cadourile" primite de la companiile producătoare, CC a recomandat anul trecut Ministerul Sănătăţii elaborarea unor norme care să definească sintagmele "cadouri", "avantaje în bani sau în natură" care "au o valoare simbolică" şi "nu sunt costisitoare", potrivit raportului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
-
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO