Eşti expus riscului de obezitate? Iată câţi paşi pe zi ar trebui să faci pentru a preveni acest lucru

Potrivit cercetătorilor de la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt nu există un număr unic, dar trebuie calculat pe baza diverşilor factori.

Urmărește
2722 afișări
Imaginea articolului Eşti expus riscului de obezitate? Iată câţi paşi pe zi ar trebui să faci pentru a preveni acest lucru

Esti expus riscului de obezitate? Iată câţi paşi pe zi ar trebui să fucţi pentru a preveni acest lucru

Mersul pe jos este bun pentru sănătate, iar acest lucru se ştie: protejează împotriva problemelor cardiace, scade tensiunea arterială, te ajută să slăbeşti şi, potrivit unui studiu realizat de Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt din Nashville, ar putea fi, de asemenea, fundamental pentru prevenirea obezităţii.

Cercetătorii au identificat câţi paşi pe zi trebuie făcuţi pentru a preveni riscul de obezitate, în special la persoanele care sunt mai predispuse sau care sunt deja expuse riscului din cauza unui IMC ridicat.

Cercetătorii au analizat activitatea fizică a 3.124 de persoane şi pentru fiecare dintre ele au calculat un scor de risc poligenic (PRS), adică o evaluare a posibilului risc genetic de îmbolnăvire, referindu-se în acest caz la obezitate. În acest fel, ei au putut evalua de câţi paşi pe zi ar fi necesari persoanelor care sunt mai predispuse decât alţii.

Cercetătorii au calculat un număr mediu de paşi de 8.740, asociat cu cei care aveau un risc genetic mediu de obezitate. Pentru cei care sunt mai puţin predispuşi decât media, conform cercetătorilor, ar fi suficient să meargă în medie 5.080 de paşi pe zi, în timp ce cei care au un risc peste medie de obezitate ar trebui să meargă cel puţin 11.020 de paşi pe zi.

Potrivit specialiştilor, această cifră trebuie apoi cântărită pe baza indicelui de masă corporală. Pe baza valorii IMC (Indicele de Masă Corporală), de fapt, pentru cei care au un scor de risc mai mare decât media, ar trebui adăugat un anumit număr de paşi.

Mai exact, la cei 8.740 de paşi menţionaţi anterior ar trebui adăugaţi 3.460 de paşi la cei cu un IMC de 22, apoi 4.430 de paşi la cei cu un IMC de 24, 5.380 de paşi la cei cu un IMC de 26 şi, în final, 6.350 de paşi cu un IMC de 28.

Mersul rapid pentru a pierde în greutate: 3 factori cheie care îi afectează eficacitatea

Totul presupune totuşi un angajament considerabil, având în vedere că în medie devine necesar să mergi în jur de 11.000 de paşi pe zi, dacă nu mai mult.

Potrivit profesorului Evan Brittain, profesor de medicină cardiovasculară la Centrul Medical al Universităţii Vanderblit şi autorul principal al studiului, această creştere ar putea fi obţinută prin utilizarea unor trucuri, cum ar fi obişnuirea cu mersul pe jos în timpul apelurilor telefonice sau parcarea maşinii puţin mai departe de locul unde vrei sa mergi.

Dr. José Ordovas, şeful Departamentului de Nutriţie şi Genomică la Universitatea Tufts, a explicat pentru Health cum se realizează acest număr de paşi:

„Pentru cei care nu sunt obişnuiţi să meargă mult în timpul zilei, creşterea treptată a numărului de paşi este de obicei mai durabilă decât să faci un salt brusc la 10.000 de paşi. Poţi începe prin a adăuga o scurtă plimbare la rutina ta şi prin a mări distanţa în timp.

Dacă acest lucru nu este posibil, puteţi face pauze scurte în timpul muncii pentru a merge sau antrenament scurt pe intervale de mare intensitate (HIIT) pentru a înlocui paşii lipsă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici