LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 943. Zelenski critică ideile „radicale” ale lui J.D. Vance privind încheierea războiului din Ucraina / Zelenski vizitează o fabrică de muniţie din Pennsylvania şi le mulţumeşte muncitorilor pentru sprijin

  • Pierderile Rusiei în Ucraina depăşesc 640.000 de soldaţi.
  • Zelenski vizitează o fabrică de muniţie din Pennsylvania şi le mulţumeşte muncitorilor pentru sprijin.
  • Zelenski critică ideile „radicale” ale lui J.D. Vance privind încheierea războiului din Ucraina.
  • Loviturile ucrainene asupra depozitelor de arme ruseşti, confirmate. Zelenski subliniază utilizarea armelor produse pe plan intern.
  • Testul eşuat al rachetei RS-28 Sarmat evidenţiază probleme persistente.
Urmărește
670 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 943. Zelenski critică ideile „radicale” ale lui J.D. Vance privind încheierea războiului din Ucraina / Zelenski vizitează o fabrică de muniţie din Pennsylvania şi le mulţumeşte muncitorilor pentru sprijin

Sursa foto: X

Atacul rusesc asupra Zaporojie: 16 răniţi, inclusiv un adolescent

În noaptea de 23 septembrie, un atac rusesc asupra oraşului Zaporojie a dus la rănirea a cel puţin 16 persoane, inclusiv un băiat de 15 ani. Conform guvernatorului regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, atacul a provocat distrugerea parţială a unei clădiri de apartamente.
 
Surse de monitorizare au raportat utilizarea unei bombe aeriene ghidate în acest atac, ceea ce ar reprezenta prima utilizare a acestui tip de armament în Zaporojie. Fedorov a menţionat pe canalul său de Telegram că explozia şi resturile au deteriorat clădirile din apropiere şi au provocat un incendiu. Serviciile de urgenţă au intervenit rapid, iar persoanele rănite primesc îngrijiri medicale.
 
Departamentul de Poliţie din Zaporojie a raportat şase lovituri asupra oraşului. Bombardamentele aeriene ghidate sunt muniţii de precizie, cu un rang mai scurt decât rachetele, dar mult mai ieftine de produs. Aceste arme sunt lansate din avioane situate în teritoriul rus, în afara razei de apărare aeriană ucraineană.

Pierderile Rusiei în Ucraina depăşesc 640.000 de soldaţi

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 23 septembrie că Rusia a pierdut 642.420 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie 2022. Dintre acestea, 1.330 de pierderi au fost înregistrate doar în ultima zi.
 
Raportul detaliază şi pierderile materiale semnificative ale Rusiei, incluzând 8.784 de tancuri, 17.252 de vehicule blindate, 25.102 vehicule şi rezervoare de combustibil, 18.414 sisteme de artilerie, 1.197 de sisteme de lansare multiplu de rachete, 949 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 15.699 de drone, 28 de nave şi bărci, precum şi un submarin. 

Zelenski vizitează o fabrică de muniţie din Pennsylvania şi le mulţumeşte muncitorilor pentru sprijin

Pe 22 septembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat fabrica de muniţie Scranton din Pennsylvania pentru a le mulţumi personal muncitorilor care produc muniţii esenţiale pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei. Întâmpinat de reprezentantul american Matt Cartwright, Zelenski a transmis un mesaj clar: „Vă mulţumesc. Şi avem nevoie de mai multe.”
 
Fabrica din Scranton, care produce obuze de artilerie de 155 mm, şi-a mărit producţia de la 24.000 la 36.000 de obuze pe lună pentru a răspunde nevoilor Ucrainei. Aceste obuze, utilizate în sistemele de obuziere, pot lovi ţinte aflate la o distanţă de până la 32 de kilometri, oferind forţelor ucrainene o putere de foc vitală pentru a ataca poziţiile ruseşti dintr-o distanţă sigură. Peste trei milioane de astfel de obuze au fost deja trimise în Ucraina de către SUA.
 
Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de muncitorii fabricii, subliniind că eforturile lor sunt esenţiale pentru ca lumea democratică să prevaleze. El a scris: „Datorită unor oameni ca aceştia – în Ucraina, în America şi în toate ţările partenere – care lucrează neobosit pentru a asigura protecţia vieţii.”
Vizita lui Zelenski în SUA include discursuri la Adunarea Generală a ONU şi întâlniri cu preşedintele Joe Biden pentru a asigura sprijinul pentru Ucraina.

Zelenski critică ideile „radicale” ale lui J.D. Vance privind încheierea războiului din Ucraina

Într-un interviu acordat publicaţiei New Yorker, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a descris pe J.D. Vance, partenerul de cursă al lui Donald Trump, drept „prea radical” în sugestiile sale privind încheierea războiului din Ucraina. Zelenski a respins ferm ideea ca pacea să vină în detrimentul Ucrainei, criticând propunerea lui Vance de a crea o zonă demilitarizată între Ucraina şi Rusia. Acest plan ar presupune ca Ucraina să îşi păstreze suveranitatea, dar să ofere garanţii Rusiei că nu va adera la NATO sau alte instituţii aliate.
 
Zelenski a avertizat că o astfel de strategie ar conduce la conflicte globale suplimentare, implicând naţiuni precum Israel, Liban, Iran, Taiwan şi China. El a adăugat că acest demers ar stabili un precedent periculos, transmiţând mesajul că agresorii pot revendica teritorii prin forţă.
 
Între timp, Vance, cunoscut pentru opoziţia sa faţă de ajutorul acordat Ucrainei de către SUA, şi-a exprimat anterior indiferenţa faţă de situaţia Ucrainei, conform unor mesaje text scurse. În timpul vizitei sale în SUA, Zelenski intenţionează să prezinte liderilor străini „planul său de victorie,” subliniind rezistenţa Ucrainei în a-şi compromite suveranitatea.

Nouă civili au fost răniţi într-un atac aerian rusesc în Zaporojie, afirmă oficialii ucraineni

Loviturile ucrainene asupra depozitelor de arme ruseşti, confirmate. Zelenski subliniază utilizarea armelor produse pe plan intern

Într-un mesaj video din 21 septembrie, Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina a lovit cu succes depozite de arme ruseşti folosind arme produse pe plan intern. Anunţul vine după ce Statul Major al Ucrainei a raportat că două depozite ruseşti au fost vizate peste noapte.
 
Preşedintele ucrainean a subliniat că capacităţile Ucrainei au jucat un rol crucial în distrugerea unui arsenal semnificativ al Rusiei, inclusiv depozite care conţineau rachete tactice şi bombe ghidate, pe care Rusia le foloseşte pentru a ataca oraşele şi poziţiile militare ucrainene.
 
Una dintre principalele ţinte a fost depozitul de arme Tikhoretsk din Krasnodar Krai, unul dintre cele mai mari depozite de muniţie ale Rusiei. Forţele ucrainene au lovit, de asemenea, un depozit în regiunea Tver, aşa cum a fost confirmat de surse ruseşti pe Telegram.
 
Zelenski a cerut şi sprijin suplimentar din partea partenerilor internaţionali ai Ucrainei, subliniind importanţa furnizării de arme cu rază lungă de acţiune şi a acordării permisiunilor pentru utilizarea acestora, argumentând că sprijinul sporit ar îmbunătăţi securitatea Ucrainei şi a comunităţii globale.

Testul eşuat al rachetei RS-28 Sarmat evidenţiază probleme persistente

Un proiect de informaţii open-source, MeNMyRC, a raportat pe 19 septembrie că un test de lansare a rachetei balistice intercontinentale (ICBM) ruseşti RS-28 Sarmat s-a încheiat cu un eşec la Cosmodromul Plesetsk, pe baza analizei imaginilor satelitare, relatează The Kyiv Independent. Racheta, parte a arsenalului nuclear al Rusiei şi cunoscută sub numele de „Satan II”, ar fi fost detonat în silozul său, creând un crater mare şi distrugând locul de testare.

Racheta Sarmat, care a fost pusă în serviciu în 2023, a fost concepută ca înlocuitor pentru rachetele balistice R-36 din perioada Războiului Rece. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat dezvoltarea acestei rachete în 2018, ca parte esenţială a strategiei nucleare a Rusiei. Cu toate acestea, dezvoltarea sa a fost afectată de erori tehnice şi întârzieri, acest test recent marcând al patrulea eşec de la punerea în funcţiune. Singura lansare de succes a avut loc în aprilie 2022.

Întreţinerea rachetei a fost gestionată anterior de Ucraina, dar cooperarea a încetat după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Problemele continue din programul Sarmat ridică îngrijorări cu privire la fiabilitatea capacităţilor de descurajare nucleară ale Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici